Recept - lahke zimske solate
Zimske solate so osvežitev telesa, med vsemi težkimi jedmi, ki jih radi pripravljamo v mrzlih dneh.
Kljub temu, da pozimi naši vrtovi niso prepričljivo polni, si lahko pripravimo solato, ki bo vse prej kot pusta in neokusna. S pomankanjem običajnih sestavin, nas zima prisili do odkrivanja novih, nenavadnih mešanic okusov, ki jih pritegnemo iz sezonskih pridelkov. Vse bolj pogosto se v solatah pojavlja sadje. Bodimo pogumni in ustvarimo svoje nebeške solate, ki bodo zadovoljile vsak trebušček. Za začetek vaše solatne pustolovščine smo pripravili nekaj receptov, ki nam bodo razširili obzorje:
Solata z granatnim jabolkom, avokadom in kandiranimi orehi
Sestavine:
- 1 ½ skodelice oluščenih orehov
- 1/3 skodelica javorjevega sirupa
- ½ čajne žličke mletega popra
- 2 narezana kakija
- 1 narezan avokado
- zrna granatnega jabolka
- 170g modrega sira ali sira po izbiri
- 1-2 glavi mešane solate po izbiri
- rukola
Sestavine za solatni preliv:
- 1/3 skodelice olivnega olja
- 2 žlici kisa
- 2 žlici soka granatnega jabolka
- 2 čajni žlički pomarančnega soka
- sol
- poper
Priprava:
Na pekač stresemo orehe, ki jih prelijemo z javorjevim sirupom in posipamo s poprom ter soljo. Pečemo 15-20 minut na 200 stopinjah in vmes večkrat premešamo. Ko orehi začnejo dobivati zlato barvo, jih vzamemo iz pečice in ohladimo.
Vse sestavine zmešamo v veliki posodi in prelijemo s solatnim prelivom, ki ga dobimo, ko zmešamo vse sestavine med seboj.
Brokolijeva solata z limono in česnom
Sestavine:
- 3 glave narezanega brokolija
- 1/3 skodelice oreščkov
- 4 žlice olivnega olja
- 4 narezane česnove stroke
- sol
- poper
- ¼ skodelice sveže narezanega peteršilja
- limonin sok (uporabite eno limono)
- 1 žlica balzamičnega kisa
- ščepec zmlete rdeče paprike
- 1-2 skodelici ohrovta
- zrna granatnega jabolka
- 1 narezan avokado
- 170g narezanega feta sira
Priprava:
Pečico segrejemo na 220 stopinj in vanjo položimo pekač v katerem zmešamo brokoli, oreščke, 2 žlici olivnega olja, česen ter ščepec soli in popra. Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice in po sestavinah posujemo peteršilj ter vse prestavimo v veliko posodo. Dodamo granatno jabolko in ohrovt in prelijemo s prelivom, v katerem zmešamo preostalo olivno olje, limonin sok, balzamični kis, rdečo papriko, po potrebi dodamo sol in poper. Solato premašamo ter okrasimo s sirom in avokadom.
Solata s hruško in lešniki
Sestavine:
- tanko narezana zelena
- 1 narezan koromačev gomolj
- 1-2 narezani hruški
- 110g nasekljanih lešnikov
- ½ skodelice sveže naribanega parmezana
- koromač in kumina
Sestavine za preliv:
- 1 olupljena hruška
- ½ skodelice olivnega olja
- 1 žlica jabolčnega kisa
- ½ čajne žličke soli
- ščepec zmlete paprike
- 1 čajna žlička zmletega pehtrana
- limonin sok (uporabimo pol limone)
Priprava:
Vse sestavine za solatni preliv, razen pehtrana, zmešamo v električnem mešalniku da dobimo enotno zmes in preko posujemo pehtran. V veliki posodi zmešamo ostale sestavine in jih prelijemo z dobljenim solatni prelivom, premešamo in postrežemo.
Dober tek.
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine