Recept - lahke zimske solate

CITYLIFE 12.01.2024
Foto: PIxabay

Kljub temu, da pozimi naši vrtovi niso prepričljivo polni, si lahko pripravimo solato, ki bo vse prej kot pusta in neokusna. S pomankanjem običajnih sestavin, nas zima prisili do odkrivanja novih, nenavadnih mešanic okusov, ki jih pritegnemo iz sezonskih pridelkov. Vse bolj pogosto se v solatah pojavlja sadje. Bodimo pogumni in ustvarimo svoje nebeške solate, ki bodo zadovoljile vsak trebušček. Za začetek vaše solatne pustolovščine smo pripravili nekaj receptov, ki nam bodo razširili obzorje:

Solata z granatnim jabolkom, avokadom in kandiranimi orehi

Sestavine:

  • 1 ½ skodelice oluščenih orehov
  • 1/3 skodelica javorjevega sirupa
  • ½ čajne žličke mletega popra
  • 2 narezana kakija
  • 1 narezan avokado
  • zrna granatnega jabolka
  • 170g modrega sira ali sira po izbiri
  • 1-2 glavi mešane solate po izbiri
  • rukola

Sestavine za solatni preliv:

  • 1/3 skodelice olivnega olja
  • 2 žlici kisa
  • 2 žlici soka granatnega jabolka
  • 2 čajni žlički pomarančnega soka
  • sol
  • poper

Priprava:

Na pekač stresemo orehe, ki jih prelijemo z javorjevim sirupom in posipamo s poprom ter soljo. Pečemo 15-20 minut na 200 stopinjah in vmes večkrat premešamo. Ko orehi začnejo dobivati zlato barvo, jih vzamemo iz pečice in ohladimo.

Vse sestavine zmešamo v veliki posodi in prelijemo s solatnim prelivom, ki ga dobimo, ko zmešamo vse sestavine med seboj.

Brokolijeva solata z limono in česnom

Sestavine:

  • 3 glave narezanega brokolija
  • 1/3 skodelice oreščkov
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 narezane česnove stroke
  • sol
  • poper
  • ¼ skodelice sveže narezanega peteršilja
  • limonin sok (uporabite eno limono)
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • ščepec zmlete rdeče paprike
  • 1-2 skodelici ohrovta
  • zrna granatnega jabolka
  • 1 narezan avokado
  • 170g narezanega feta sira

Priprava:

Pečico segrejemo na 220 stopinj in vanjo položimo pekač v katerem zmešamo brokoli, oreščke, 2 žlici olivnega olja, česen ter ščepec soli in popra. Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice in po sestavinah posujemo peteršilj ter vse prestavimo v veliko posodo. Dodamo granatno jabolko in ohrovt in prelijemo s prelivom, v katerem zmešamo preostalo olivno olje, limonin sok, balzamični kis, rdečo papriko, po potrebi dodamo sol in poper. Solato premašamo ter okrasimo s sirom in avokadom. 

Solata s hruško in lešniki

Sestavine:

  • tanko narezana zelena
  • 1 narezan koromačev gomolj
  • 1-2 narezani hruški
  • 110g nasekljanih lešnikov
  • ½ skodelice sveže naribanega parmezana
  • koromač in kumina

Sestavine za preliv:

  • 1 olupljena hruška
  • ½ skodelice olivnega olja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • ½ čajne žličke soli
  • ščepec zmlete paprike
  • 1 čajna žlička zmletega pehtrana
  • limonin sok (uporabimo pol limone)

Priprava:

Vse sestavine za solatni preliv, razen pehtrana, zmešamo v električnem mešalniku da dobimo enotno zmes in preko posujemo pehtran. V veliki posodi zmešamo ostale sestavine in jih prelijemo z dobljenim solatni prelivom, premešamo in postrežemo.

Dober tek.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika