Recept - Slivova crumble pita

Jesen je čas za dobrote iz sliv. Posladkajte se s slastno in enostavno pripravljeno "crumble" pito s slivami in preverite še ostale naše recepte s slivami.
Slivovo "crumble" (drobljenec) pito bi najlažje opisali kot pito brez podlage. Ime izhaja iz angleške besede crumble, gre pa za pito, ki v bistvu nima podlaga, ampak je samo sadje položeno v pekač, čez pa posute mrvice testa, ki se v pečici skupaj s slivami hrustljavo zapečejo. Danes vam predstavljamo recept za slivovo crumble pito, ki jo lahko preprosto in hitro pripravite.
Sestavine:
- 800 gramov zrelih sliv prerezanih in brez koščic
- 50 g rjavega sladkorja
- Naribana lupina ene pomaranče
- 1 jedilna žlica mletega cimeta
- 1 jedilna žlica večnamenske moke
Sestavine za drobljenec:
- 250 gramov večnamenske moke
- 150 gramov masla
- 80 gramov sladkorja v prahu
- 80 gramov demerara sladkorja
- 50 gramov mletih mandeljev
Priprava:
Pečico segrejmo na 200 stopinj celzija. Slive položimo v dolg pekač. Skupaj zmešamo sladkor, pomarančno lupino, cimet, moko in mešanico potresemo po slivah ter dodamo še dve čajni žlički vode.
V drugi posodi zmešamo moko, maslo, sladkor in mandlje. Vse sestavine dobro pregnetemo in testo med dlanmi drobimo toliko časa, da nastanejo drobne grudice. Drobljenec posujemo po slivah, damo v pečico in pečemo med 30 in 40 minut oz. toliko časa, da sladica postane zlato rjave barve. Počakamo, da se ohladi in postrežemo skupaj s smetano.
Namig: Namesto da celo zmes stresemo v pekač, lahko zmes porazdelimo v manjše, lične posodice ( primerne za v pekač) in spečemo majhne pite primerne za postrežbo.
Dober tek!
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine