Recept - Slivova crumble pita

Klavdija Rupar 19.09.2024
Slivova crumble pita

Slivovo "crumble" (drobljenec) pito bi najlažje opisali kot pito brez podlage. Ime izhaja iz angleške besede crumble, gre pa za pito, ki v bistvu nima podlaga, ampak je samo sadje položeno v pekač, čez pa posute mrvice testa, ki se v pečici skupaj s slivami hrustljavo zapečejo. Danes vam predstavljamo recept za slivovo crumble pito, ki jo lahko preprosto in hitro pripravite.

Sestavine:

  • 800 gramov zrelih sliv prerezanih in brez koščic
  • 50 g rjavega sladkorja
  • Naribana lupina ene pomaranče
  • 1 jedilna žlica mletega cimeta
  • 1 jedilna žlica večnamenske moke

Sestavine za drobljenec:

  • 250 gramov večnamenske moke
  • 150 gramov masla
  • 80 gramov sladkorja v prahu
  • 80 gramov demerara sladkorja
  • 50 gramov mletih mandeljev

Priprava:

Pečico segrejmo na 200 stopinj celzija. Slive položimo v dolg pekač. Skupaj zmešamo sladkor, pomarančno lupino, cimet, moko in mešanico potresemo po slivah ter dodamo še dve čajni žlički vode. 

V drugi posodi zmešamo moko, maslo, sladkor in mandlje. Vse sestavine dobro pregnetemo in testo med dlanmi drobimo toliko časa, da nastanejo drobne grudice. Drobljenec posujemo po slivah, damo v pečico in pečemo med 30 in 40 minut oz. toliko časa, da sladica postane zlato rjave barve. Počakamo, da se ohladi in postrežemo skupaj s smetano.

Namig: Namesto da celo zmes stresemo v pekač, lahko zmes porazdelimo v manjše, lične posodice ( primerne za v pekač) in spečemo majhne pite primerne za postrežbo. 

Dober tek! 


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika