Recept - Ocvrti bezgovi cvetovi
V maju zacvetijo in zadišijo tudi bezgovi cvetovi, ki poleg lepote ponujajo tudi kulinarične užitke. Največkrat jih uporabimo za pripravo bezgovega sirupa, jajčne omlete z bezgovimi cvetovi ali pa jih ponudimo kot desert v obliki slastnih bezgovih ocvrtkov.
Za pripravo ocvrtih bezgovih cvetov moramo najprej nabrati čim bolj sveže bele bezgove cvetove, ki jih v tem času najdemo skoraj na vsakem koraku. Pazimo le, da jih nabiramo v naravi, kjer blizu ni cest ali drugega vira onesnaženja.
SESTAVINE: (za 4 osebe)
- 10-12 svežih bezgovih cvetov
- 2 jajci
- 15 dag bele moke
- 1 dcl mleka
- 0,5 dl Radenske
- žlička sladkorja ( lahko vanilijev)
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu
PRIPRAVA:
Uporabimo samo sveže bezgove cvetove. Ko jih odrežemo pustimo ca. 10 cm cvetnega stebla, da jih kasneje lahko lažje pomakamo v zmes in olje. Cvetov ne spiramo, saj le tako ohranijo sladek in dišeč cvetni prah.
Pripravimo podobno zmes kot za palačinke. Vmešamo jajca, moko, mleko in sladkor. Tako pripravljeno zmes damo za pol ure v hladilnik. Radensko vmešamo tik pred cvrtjem. Masa naj bo malce bolj redka kot za palačinke. Če je posladek samo za odrasle lahko v zmes vlijemo tudi malo konjaka.
Ko je olje v ponvi dobro segreto (poskusimo s kapljico zmesi), pomočimo bezgov cvet v zmes, malce odcedimo in cvet potopimo v vroče olje. Tako namočen cvet cvremo ca. 10-15 sekund. Cvrtje naj bo zlato zapečeno. V ponev pomakamo največ po dva, tri cvetove naenkrat, da se ne sprimejo.
Ocvrte cvetove pazljivo položimo na papirnat prtiček, da se vpije odvečno olje. Ko so vsi bezgovi cvetovi ocvrti jih preložimo na čist krožnik, okrasimo s svežim bezgovim cvetom in posipamo s sladkorjem v prahu.
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine