Recept - slivova marmelada naših babic

Pika Zrim 09.10.2021
slivovamarmeladafotodepositphotos

Če nimamo domačih sliv, se po nakup odpravimo na tržnico, saj bomo tam z malo sreče našli tiste prave. Boljše so manjše in sočne, lahko bi rekli da skoraj že preveč zrele.

SESTAVINE: 

  • 5 kg sliv
  • 1 kg sladkorja
  • sok ene limone 
  • 2 žlički cimeta v prahu
  • 1 dcl ruma 

POSTOPEK: Slive pregledamo, odstranimo tiste plesnive, razpolovimo in odstranimo koščice. Stresemo jih v dovolj velik lonec in pričnemo s kuhanjem. Ko »zavrejo« oziroma se delno razpustijo, vmešamo sladkor in kuhamo približno dve uri ali več. Dlje, ko jo kuhamo, bolj se bo zgostila. Vmes stalno mešamo z leseno lopatko, še posebej po dnu lonca, da se marmelada spodaj ne zapeče.

Ko se marmelada kuha, si pripravimo čiste kozarce in pokrovčke za vlaganje in jih v pečici segrejemo na 50 stopinj Celzija. Posodo pazljivo odstavimo in marmelado po želji zmešamo s paličnim mešalnikov. Če želimo da je marmelada gladka, brez koščkov sliv jo zmiksamo bolj, sicer pa samo delno, tako da v zmesi še vedno ostanejo koščki sliv. Priporočamo slednje.
Dodamo limono, cimet in rum ter marmelado kuhamo še 15 do 20 minut.

Kozarce napolnimo približno za en prst pod robom, jih zapremo s pokrovčkom in čez noč pokrite z brisačo pustimo da se ohladijo. Bodimo previdni pri polnjenju, saj so tako marmelada kot tudi kozarci vroči.

Nasvet babi Pike: dodamo ščepec sivke

Če želimo naši slivovi marmeladi dodati mediteranski pridih in jo malce »odišaviti», si pripravimo sivkine cvetove in jih na koncu, preden zapremo pokrovčke, z žličko vmešajmo v napolnjene kozarce.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča