Recept - francoska čebulna juha
Slastna čebulna juha za hladne jesenske dni.
Približujejo se hladnejše temperature zato je čas, da si za kosilo ali večerjo privoščimo toplo in okusno juho, ki nas bos pogrela. Seveda se lahko lotite kuhanja prave goveje juhe ali pa se, če ste bolj ljubitelji zelenjave odločite za pravo jesensko bučno juho. Tokrat pa smo za vas poiskali recept za francosko čebulno juho.
Sestavine:
- 6 rdečih ali rumenih čebul
- 4 jedilne žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 jedilni žlici masla
- 1 čajna žlička sladkorja
- sol
- 2 stroka česna
- 8 skodelic goveje ali piščančje juhe
- 1/2 skodelice suhega belega vina
- 2 lovorojeva lista
- 1 jedilna žlica svežih listov timijana
- 1/2 čajne žličke popra
- 8 rezin francoske štruce
- 1 1/2 skodelice narezanega sira
- parmezan za posip
Priprava:
Olupite in natanko narezite čebulo. V večji posodi pogrejte tri jedilne žlice olivnega olja. Dodajte čebulo in dobro premešajte. Kuhate toliko časa, da čebula postane mehka, nekje med petnajst in dvajset minut. Nato povečate toploto in dodate preostalo olivno olje, maslo in kuhate še dvajset do štirideset minut oz. toliko časa, da začne čebula postajati zlatorjave barve.
Čez mešanico posujte sladkor in čajno žličko soli. Kuhajte še deset do petnajst minut nato pa dodajte zmlet česen. Dodajte vino in rjave delčke dobro podrgnite iz dna in strani posode. Nato dodajte jušno osnovo, lovorjeva lista in timijan. Zmanjšate toploto, pokrijete lonec in kuhate še trideset minut. Začinite.
Ko se juha kuha, na pladenj položite peki papir in segrejte pečico na 230 stopinj Celzija. Obe strani narezanega kruha premažite z olivnim oljem in popečite v pečici. Ko je kruh popečen, ga posujte s sirom po izbiri in parmezanom ter ga nato še postavite v pečico, da se sir lepo zapeče.
Postrezite tako, da juho nalijete v skledo in zraven dodate eno rezino kruha s sirom.
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine