Recept - juha z belim fižolom, paradižnikom in kodrolistnim ohrovtom

Klavdija Rupar 18.11.2021
receptjuha-depositphotos137737440xl

Čas je za - juhe! Čeprav je zadnjih nekaj dni še jesenskih, se v kratkem obetajo hladnejši dnevi, ki nas bodo počasi zazibali v zimske dni. In kaj je boljšega, kot si pripraviti slastno in toplo juho, se zaviti v odejo in si ogledati najljubšo serijo ali film?

Zato vam danes predstavljamo recept za slastno juho z belim fižolom in paradižnikom.

Sestavine:

  • 4 jedilne žlice oljčnega olja
  • paradižniki
  • 1/2 čajne žličke lističev posušene paprike 
  • sol
  • 1 čebula
  • 1 gomolj komarčka
  • 4 stroki česna
  • 1 jedilna žlica kisa
  • 4 skodelice jušne osnove
  • kodrolistni ohrovt
  • neslani mandlji

Priprava:

Zmešajte fižol, čebulo, česen in lovorjeve liste v večjem loncu, dodajte mrzlo vodo in počasi kuhajte. Dodajte ščep soli in zmanjšajte toploto. Kuhajte nad lahnim ognjem dokler fižol ne postane kremast, a ima še vedno pravo obliko, nekje med 35 in 45 minut. Pustite, da se fižol ohladi. To lahko pripravite tudi tri dni pred kuhanjem juhe.

Za juho pogrejte dve jedilni žlici olja v večji ponvi. Dodajte paradižnike, polovico čajne žličke lističev posušene paprike, dodajte ščep soli in kuhajte paradižnike, dokler ne karamelizirajo in celo malenkost počrnijo, nekje pet minut. Dobro premešajte in kuhajte dalje, da se vsi paradižniki karamelizirajo. Prenesite jih na krožnik.

V isti posodi ponovno pogrejte dve jedilni žlici oljčnega olja. Dodajte čebulo, komarček, česen in ščep lističev rdeče paprike; kuhajte in mešajte dokler zelenjava ne postane mehka, nekje 8 do 10 minut. Notri vmešate kis in paradižnike. Odcedite fižol in ga dodajjte v juho. Zavrite in začinite s soljo. Kuhajte še od trideset do petinštrideset minut.

Tik pred postrežbo notri vmešajte še kodrolistni ohrovt, nato pa juho preložite v manjše posodice, čez posujte z mandlji in popršite olivno olje.

Vir: bonappetit.com

 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča