Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
RECEPT: Domača paradižnikova juha
Oktober je vedno veljal za mesec kulinaričnega obilja. Večina pridelkov je pobranih, ozimnice napolnjene. A kljub skrbnemu jesenskemu spravilu se še vedno prepogosto hrana znajde v smeteh. Tudi iz ostankov hrane ali prezrelih sadežev lahko naredimo odlično jed, pa naj bo to juha, glavna jed, sladica ali prigrizek.
Je naš vrt poln prezrelih paradižnikov? Zakaj bi jih metali stran, če lahko naredimo odlično juho.
Sestavine:
- 2 žlici olivnega olja
- žlica masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 4–5 zrelih paradižnikov
- 1 korenček
- vejica rožmarina
- 3 listi bazilike
- šopek peteršilja
- ščepec soli
- 2 skodelici vode
Priprava: Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo zmlete ali na majhne koščke narezane paradižnike brez lupine, dodamo sol, sesekljan česen, peteršilj in rožmarin, nariban korenček ter zalijemo z vodo. Kuhamo 15–20 minut. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom, dodamo maslo in še enkrat na hitro zavremo. Po vrhu potresemo s sesekljano baziliko. Paradižnikova juha je odlična s kruhovimi kockami ali naribanim parmezanom, lahko pa dodamo žlico sladke ali kisle smetane.