Čuječnost v objemu narave

CITYLIFE 23.09.2023
čuječnost18

Čuječnost je način zavedanja izkušnje v danem trenutku, z odnosom sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Je duševna sposobnost vsakega človeka, z vadbo pa lahko to sposobnost še krepimo in razvijamo. Razvijanje čuječnosti omogoča, da je naša pozornost iz trenutka v trenutek usmerjena na trenutno. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih občutkov in namer ter zunanjega dogajanja, ne da bi se poskušali izogniti doživljanju, ga zadržati ali ga kako drugače spreminjati. Pomaga nam tudi, da se naučimo izstopiti iz stanja neprestane dejavnosti v stanje, ko si dovolimo samo biti. 


Ob tem se nam lahko porodita tudi marsikateri odgovor in uvid v smiselnost naših početij. Ko smo pod stresom, v stiski, lahko prepoznamo svoje samodejne vzorce čutenja, mišljenja in vedenja, ki smo se jih priučili. Z vajami čuječnosti se lahko naučimo bolje nadzirati stres in tesnobo. Lahko opazujemo misli in se ne poistovetimo z njimi ali pa opazujemo občutke v telesu, čustva ... Vse to pomaga pri regulaciji stresa, kadar občutki za nas niso premočni in lahko z njimi ostanemo v opazovanju. Je priložnost, da se odklopimo od samodejnega delovanja ter tako lahko ozavestimo in nato spremenimo vzorce in vedenja, ki nam ne služijo več. Raziskave kažejo, da redno izvajanje vaj za čuječnost okrepi notranjo mirnost, izboljša počutje, izboljšuje samopodobo, zmanjšuje stres, tesnobo in depresivnost.


Hiter tempo življenja nam ne dopušča, da se umirimo in sprostimo, posvetimo svojim potrebam. Se sliši znano? A to v resnici ne drži. Sami smo tisti, ki si ne vzamemo trenutka zase in ne dovolimo, da um in telo počijeta.

Umetnost in zen

Meditacije in vaje za večanje čuječnosti, sprostitev in umiritev uma v velneškem centru Dolenjskih Toplic Vitarium Spa & Beauty vodijo usposobljeni terapevti. Za tiste, ki bi v svoj vsakdan radi vnesli več harmonije, so oblikovali zen programe po meri. Le-ti poleg vaj čuječnosti vključujejo še posvet in pogovor z motivacijsko terapevtko, ki je v pomoč pri spopadanju z vsakodnevnimi izzivi, strahovi in vprašanji, meditacije z dihalnimi vajami, meditacijo in zdravilno zvočno kopel v savni. Savnanje je še posebej blagodejno in s pomočjo izmenjujoče vroče-hladne kopeli razbremeni napetosti in posledice stresa. Lahko si privoščimo tudi energijsko masažo z vročimi vulkanskimi kamni, energijsko masažo čaker in indijsko antistresno masažo glave. Napolnili se bomo z energijo in si povrnili notranje ravnovesje.


Del programa je tudi posvet s prehransko svetovalko o zen prehrani, ki temelji na tradicionalni kitajski medicini in pomenu petih barv, petih okusov in petih dišav. Barve povezuje z delovanjem organov – s srcem, vranico, jetri, pljuči in živci – ter s petimi elementi narave – ognjem, zemljo, lesom, vodo in kovino. V praksi gre za zdravo uravnoteženo prehrano različnih barv, s katerimi zadostimo vsem dnevnim potrebam po hranljivih snoveh in telesu zagotovimo potrebne vitamine, minerale in antioksidante.

Zelo pomemben pristop, prav tako del zen programa, ki krepi čuječnost, sprošča in pripomore h globljemu doživljanju narave in sedanjega trenutka, pa je gozdna sprostitev.


Čuječna gozdna kopel

Shinrin-yoku ali terapija gozdne kopeli izhaja iz Japonske. Je malo drugačen sprehod po gozdu – brez motečih elementov, le čuječe opazovanje gozda tukaj in zdaj. Gozd doživljamo z vsemi čutili, tj. z vidom, sluhom, vonjem in tipom, in si dovolimo, da se naš svet upočasni. Gozdna kopel ima mnoge blagodejne učinke, nas sprošča, bistri in vrača energijo. Gozd pa zdravilno deluje tudi zaradi svojih tako imenovanih fitoncidov, organskih spojin, ki jih drevesa proizvajajo za lastno zaščito pred glivicami, bakterijami in plesnimi in ki odlično krepijo tudi naš imunski sistem.


Do zadovoljstva in harmonije s hormoni sreče

Dobro razpoloženje in občutek sreče v našem telesu uravnavajo določeni hormoni, ki jih zaradi tega imenujemo tudi »hormoni sreče«. To so endorfin, serotonin, dopamin in oksitocin. Hormoni sreče se naravno sproščajo v telesu, ko počnemo stvari, ki nas veselijo.Seratonin, ki deluje kot stabilizator razpoloženja, saj vpliva na občutek veselja, evforije in volje do življenja, se na primer sprošča, ko zaužijemo čokolado, ali pa takrat, ko smo na sončni svetlobi. Endofrin se sprošča ob aktivnostih, na primer med športom. Dopamin se aktivira, ko nam uspe nekaj doseči in nas navdaja z zadovoljstvom, oksitocin pa, ko svojo srečo delimo z drugimi. Zato na svoje razpoloženje lahko v veliki meri vplivamo, če gremo na sveži zrak, sprehod v naravo, sonce – sami ali v družbi.

V okolici Dolenjskih Toplic, v pokrajini mogočnih gozdov, travnikov, vinogradov, termalnih vrelcev in bistrih rek, je izbire za aktivnosti na pretek. S čuječnim zavedanjem sebe in okolice se lahko na svojo pot podamo skozi zdraviliški park toplic do bližnjega gozda in potoka Sušica. Prebudimo čute in izkusimo zadovoljstvo narave.


Preizkusite preprosto vajo za čuječnost
Pomislite, kakšnega okusa je bil čaj, ki ste ga pili zjutraj? Je bil prevroč ali se je že ohladil? Kaj pa vonj? Se niti več ne spomnite? Mnogi že zjutraj preklopimo na avtopilota, ko namreč vstajamo s postelje, v mislih že kuhamo čaj ali kavo, in ko le-to pijemo, razmišljamo o tem, kaj nas čaka v službi. Tako minevajo dnevi, tedni ..., zato so trenutki, ki so res doživeti, redki.
Že zjutraj, ko odprete oči, za trenutek počakajte, ostanite v ležečem položaju in nekajkrat zavestno vdihnite in izdihnite. Nato se posvetite svojemu počutju od nog do glave ter nazaj, opazujte svoje telo, svoje občutke, ne vrednotite ali ne obsojajte jih, vaša pozornost naj lebdi nad njimi in jih le zaznava, nato globoko vdihnite in začnite dan.
Vaje čuječnosti lahko izvajate kadar koli, pomagajo vam, da se ustavite v trenutku in se spet povežete s seboj, svojim okoljem in drugimi.

Kadar smo čuječni, se še bolj zavedamo tudi tega, kje in kdaj je našemu telesu prijetno, vse to se vtisne v naš spomin, tudi v telesni spomin.

Umetniški hotel

Dolenjske Toplice ponujajo še nekaj za dušo in telo. Dizajnerski Hotel Balnea**** Superior in velnes odlikujejo naravni materiali, prijeten, topel, domač ambient in predvsem umetnost. Umetniška ekipa, ki jo sestavljajo arhitekti Dušan Končar in Alenka Dešman, grafičarka in vizualna umetnica Zora Stančič in kipar Primož Pugelj, je ustvarila prav poseben ambient, ki se je razvil tudi v prostor za koncerte. Gre za intimne prireditve, na katerih so nastopile že Nuša Derenda, Eva Boto, Alenka Gotar in mnogi drugi. TripAdvisor in Trivago pa sta hotel uvrstila med sedem najboljših velneških hotelov
v Evropi.

Več na terme-krka.com!

Besedilo: Manja Kovačič, fotografije: Primož Bregar, Danilo Kesić, Miran Kambič
Članek je bil objavljen v reviji Soba 365.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča