S prehranskimi triki nad spomladansko utrujenost in izčrpan videz

Valentina Jarc 17.04.2024
louis-hansel-mlpd-azzymg-unsplash

Spomladi si želimo več energije in zanosa, saj bi radi daljše dni dejansko doživeli, ne pa ves čas komaj čakali, da izčrpani pademo v posteljo - za kar čim dlje. Čeprav je zadosten spanec zelo pomemben za naše dobro počutje, lahko spomladansko utrujenost premagamo tudi z zdravo in uravnoteženo prehrano, zadostno hidracijo in gibanjem v naravi. Tukaj pa je še nekaj dodatnih trikov, kako s pomočjo prehrane spomladi prebuditi telo in si zagotoviti svež izgled.

Hrana, ki deluje proti spomladanski utrujenosti in sivkastemu videzu

Če smo spomladi neprestano utrujeni, iz prehrane izključimo vsa predelana živila, mastno in presladko hrano ter posežimo po še večji količini svežega sadja in zelenjave kot sicer. Vse sestavine v solatnem baru pa kljub temu niso primerne za lahkoten občutek in svež videz. Posezimo po sadju in zelenjavi z najvišjo vsebnostjo vlaknin in nizkim glikemičnim indeksom. 

Krožnik dnevno napolnimo z jagodičevjem, jabolki, hruškami, špinačo, čičeriko, avokadom, cvetačo, kodrolistnatim ohrovtom, brokolijem, korenjem in zeleno solato. Svoj jedilnik za dodatno energijo obogatimo z živili, bogatimi z vitaminom D. 

Tega bomo našli v ribjem olju, morskih ribah, mleku, mlečnih izdelkih, mesu, rumenjaku in kvasu. Kožnim nečistočam se bomo po robu postavili s kakavom, spirulino, kurkumo in čajem rooibos.

Zadostna hidracija z osvežujočimi zdravimi napitki 

Ko smo utrujeni, se velikokrat zatečemo h kavi in sladkim energetskim napitkom, s katerimi skušamo dvigniti raven energije. Vendarle s tem nehote povzročimo prehiter vzpon in nato še hujši padec le-te. Velikokrat je pri utrujenosti zadosti, če spijemo kozarec ali dva vode. A kaj, ko je voda brez okusa in zaradi tega tako zelo dolgočasna. 

Pri zadostni hidraciji, katere posledica je boljše počutje, nam bodo pomagali ti osvežujoči napitki: voda z limono in ingverjem, zeleni čaj z limono, zeliščni čaj z medom, (ohlajen) sadni čaj in celo redka zelenjavna juha!

Utrujenost premagajmo z aktivnostjo in naravnim izotonikom

Čeprav se morda ne sliši tako, je res, da utrujenost lahko premagamo z rednim gibanjem, še bolje, če je to v naravi. Nikar se ne predajmo spomladanski utrujenosti in ne obležimo. S telovadbo na prostem bomo pregnali brezvoljnost, pospešili proizvodnjo hormonov sreče in vitamina D, katerega telesu primanjkuje po dolgem zimskem obdobju.

Ker pa med vadbo izgubljamo vodo in pomembne minerale, ki jim pravimo elektroliti, moramo poskrbeti za to, da jih po vadbi karseda hitro nadomestimo. Na trgu obstaja veliko izotoničnih napitkov, ki pa prepogosto vsebujejo tudi rafiniran sladkor, barvila in konzervanse. Namesto teh po vadbi pijmo kokosovo vodo, ki je popolnoma naraven in zelo okusen izotonik. 

Foto: Louis Hansel / Unsplash

Izbor urednika