Cédric Grolet - slaščičarski superzvezdnik nove francoske generacije
Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ljubiteljev sladkih mojstrovin izpod rok mladega francoskega slaščičarskega mojstra Cédrica Groleta, ki so ga kritiki neskromno poimenovali za najboljšega slaščičarja na svetu.
Slavni Francoz, ki velja za ključno osebo francoskega slaščičarstva, ima svoje slaščičarne v Parizu, Saint-Tropezu, Londonu in Singapurju. Prav ta hip morda načrtuje odprtje nove, saj si sladkosnedi iz vsepovsod želijo zagristi v njegove umetnine - rogljičke, pite in tortice v obliki sadja. Preverimo, kako je postal tako priljubljen, da ga lahko označimo za najboljšega slaščičarskega mojstra na svetu.
Od povprečnega šolarja do vrhunskega slaščičarskega mojstra
Cédric je že pri rosnih 11-ih letih pričel z delom v kuhinji hotela njegovih starih staršev. Pri 13 letih je uradno postal kuharski vajenec, pri 14 pa se je vpisal v slaščičarsko šolo. Od 15. leta je začel zbirati številne nagrade – vključno z National Trophy for Sugar Art. Cédric brez zadržkov prizna, da kot šolar v šoli ni bil priden in da staršev zagotovo ni navduševal s svojimi ocenami. Zatorej je bil presenečen, ko so bili nad njim več kot navdušeni v slaščičarski šoli. Njegovi učitelji so v njem že na začetku prepoznali nekoga, iz katerega nekaj bo. Sam prizna, da ga je delo s slaščicami vedno osrečevalo in da je ob hvali učiteljev užival prav tako, kot oblikovanje slaščic samih. To, da k svojem delu pristopa s strastjo, je več kot očitno, saj danes velja za slaščičarskega mojstra, ki mu ni para.
Status slaščičarskega superzvezdnka
Odkar je Cédric Grolet odprl svojo prvo slaščičarno v enem izmed najboljših pariških hotelov Le Meurice, so njegove slaščice kot nevihta prevzele svet sladkega. Vsako jutro se pred njegovimi poslovalnicami po celem svetu vijejo dolge vrste strank, željnih slastnega peciva in dišeče kave. Ko se razve vest, da je mojster v določeni poslovalnici navzoč, je gneča še večja, saj si vsi želijo slikati z njim.
Ne samo, da ima ogromno, preko 12 milijonov, oboževalcev na Instagramu, klanjajo se mu tudi priznani kritiki in kulinarični strokovnjaki. Ti so mu leta 2018 podelili naslov najboljšega slaščičarja na svetu. Leta 2019 je odprl drugo pariško podružnico Cédric Grolet Opéra, ki ji je sledila prva postojanka v tujini v londonskemu Berkeleyju, tej pa kmalu še ena v Singapurju. Najnovejša letošnja pridobitev in trenutni hit v Parizu pa je Cédric Grolet Café
Sadje kot navdih za slaščičarske mojstrovine
Kljub svetovni slavi, je slaščičarski mojster Cédric Grolet ostal skromen in ljudski saj se zaveda, od kje izvirajo njegove korenine. Njegova ljubezen do peke prihaja iz regije, kjer je odraščal in kamor se še posebej zdaj, ko je slaven, rad vrača. Gre za mali francoski kraj Andrézieux-Bouthéonu v dolini Loare, kjer se ne dogaja prav dosti, a vseeno kulinarika med domačini igra pomembno vlogo. Še posebej radi imajo sezonsko sadje, ki je navdihnilo Cédrica do te mere, da je danes sposoben izdelati tortico v obliki hruške ali marelice, ki delujeta kot pravi.
Že takoj po diplomi , ko je odšel na delo v priznan slaščičarsko hišo Fauchon, je bilo takoj jasno, da delaven in s popolnostjo obseden chef z izvirnimi kreacijami rad presega lastne meje. Njegove značilne sladice imajo skupno značilnost »trompe l’œil«, umetniško tehniko, ki se uporablja predvsem v slikarstvu in arhitekturi, kjer umetnik usmerja pogled opazovalca tako, da si predstavlja, da je to, kar vidi, resnična podoba. Dela se zdijo tako resnična, da le ob natančnejšem in dolgotrajnejšem pogledu lahko zaznamo, da gre za sliko. To so limone, lešniki, hruške, marelice, avokado, pomaranče, jabolka, katerih koža je narejena iz čokolade, polnilo pa iz pene presenetljive lahkotnosti in osvežujočega želeja iz pravega sadja.
Foto: (@cedericgrolet)
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine