Španski vetrc - najlažja sladica na svetu, ki tehta le en gram

Klavdija Rupar 10.11.2019
najlažja sladica na svetu

Kulinarični studio Bompas & Parr je s pomočjo procesa, s katerim v originalu izdelujejo najlažje trde materiale na svetu, ustvaril neverjetno lahno sladico - španske vetrce. Sladico so ustvarili s pomočjo laboratorija Aerogelex, vsebuje pa lastnosti najlažjega trdega materiala, ki se imenuje Aerogel, ki ga je leta 1930 izdelal ameriški kemik Samuel Kistler. Genialni material ohranja notranjo matrico gela in vsebuje med 95 in 99.8 odstotkov zraka. To omogoča izredno lahno strukturo, ki jo je Bompass & Parr uporabil v svoji najnovejši kreaciji. Aerogele sicer lahko ustvarimo iz različnih materialov, za ta projekt pa je studio uporabil jajčne beljake, ki vsebujejo proteine imenivane albuminoids.

Rezultat je španski vetrc, ki vsebuje 96 odstotkov zraka in tehta le en gram. Najlažja sladica na svetu je bila predstavljena na Ithra Creativity Season v Savdski Arabiji, ki je potekala med 10. in 26. oktobrom 2019.

Fotogalerija

najlažja sladica na svetunajlažja sladica na svetunajlažja sladica na svetunajlažja sladica na svetunajlažja sladica na svetu

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča