Recept - krompir s pestom in parmezanom

Klavdija Rupar 16.03.2024
krompirpestodepositphotos

Kakšno prilogo si najraje izberete, ko pomislite na glavni obrok? Je to riž, kuskus, kvinoja, sladek krompir ali klasičen krompir? Še posebej za Gorenjce velja, da obožujejo krompir, čeprav gre seveda za posploševanje. 

Ampak zagotovo večina med nami obožuje vsaj eno vrsto krompirja, zato je danes na meniju krompir s pestom in parmezanom.

Sestavine:

  • 1,5 kg krompirja
  • 28 dag pesta
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • ščep soli in popra
  • 1 strok česna
  • 1/2 skodelica naribanega parmezana
  • sok polovice limone
  • za okrasitev lahko dodate še baziliko

Priprava:

Pečico segrejte na 280 stopinj Celzija, nato narežite krompir na manjše koščke. Položite jih na pladenj obložen s peki papirjem, dodajte polovico pesta, eno jedilno žlico olivnega olja ter velik ščep soli in popra. Dobro premešajte.

Nato odrežite pecelj česna in česen zavijte v aluminijasto folijo, popršite z olivnim oljem in posujte s soljo ter dobro zavijte. Položite na pladenj s krompirjem. 

Krompir pečite v pečici 45 do 50 minut. Nekje na sredini dodajte nariban parmezan in obrnite krompir. Pečite do konca oz. toliko časa, da krompir postane hrustljav.

Vzemite česen in ga stisnite, da nastanejo stroki česna. Seskljajte ga in premšajte, da nastane krema, ki jo zmešate skupaj s preostankom pesta. Z mešanico prelijte pečen krompir.

Postrežite v manjši posodici, čez pokapajte limono, dodajte še parmezan in baziliko.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča