Slivovi cmoki po receptu naših modernih babic s skritim namigom
Letošnje vroče poletje je poskrbelo, da so slive zrele dosti prej kot ponavadi. Ko pomislimo na okusne in sočne slive si ne moremo kaj, da nam ne zadiši po slastnih slivovih cmokih, posutih z drobtinicami in sladkorjem. Tukaj so slastni slivovi cmoki in moj recept s skritim namigom.
Veliko se nas še danes spomni okusnih slivovih cmokov, ki so jih pripravile naše mame, tete in babice. Takrat so se slivovi cmoki v večini delali le po tradicionalnem receptu s krompirjevim testom, ki zahteva nekaj več predpriprave. To naj bi bil tudi »originalni recept« za slivove cmoke. A dandanes, ko nam vedno zmanjkuje časa, in so tudi babice bolj moderne, je super domislica recept za slivove cmoke iz skutinega testa. Tako pripravljeni slivovi cmoki so ravno tako slastni, pa tudi razlika od tistih »tapravih« se ne občuti. Morda so za odtenek celo bolj rahli in sočni.
Recept: Slivovi cmoki iz skutinega testa ( za 16-18 cmokov)
Za testo potrebujemo:
• 500 g skute
• 280 g ostre moke
• 80 g masla
• 4 jajca (rumenjaki)
• 80 g sladkorja
• pol čajne žličke soli
• 18 sliv ( + 8 sliv za skriti namig - glej spodaj)
Za preliv z drobtinicami potrebujemo:
• 120 g krušnih drobtin
• 150 g masla
Priprava:
1. V skledi zmešamo skuto, moko in sol. V posodici stopimo maslo, malo počakamo da se ohladi in ga počasi zlijemo v zmes. Na koncu dodamo še rumenjake in zgnetemo v testo. Tako pripravljeno skutino testo pokrijemo s folijo in ga damo za 45 minut v hladilnik.
2. Medtem pripravimo slive, ki jih operemo in odstranimo koščice. Ko je testo odležalo ga vzamemo iz hladilnika in se lotimo priprave cmokov. Koščke testa položimo na dlan, ga sploščimo in na sredo postavimo slivo. V sredino slive, kjer je bila prej koščica, lahko damo malo žličko sladkorja. Slivo objamemo s testom in oblikujemo v cmok. Tako pripravljene cmoke lahko damo takoj kuhat ali pa jih shranimo v zamrzovalniku.
3. Slivove cmoke kuhamo v dovolj velikem loncu, da lahko plavajo. V vrelo slano vodo počasi, enega po enega, polagamo cmoke. Slivovi cmoki se kuhajo ca. 10-15 minut, oziroma toliko da priplavajo na površje. Če jih kuhamo zmrznjene je potrebno dodati nekaj več časa, ca. 5-8 minut da so res kuhani.
4. Medtem, ko se slivovi cmoki kuhajo pripravimo preliv iz drobtin. V ponvici raztopimo maslo in narahlo , do zlatorumene barve prepražimo drobtinice. Pazimo, da jih ne prežgemo.
In še moj skriti namig za slastne slivove cmoke:
Da bodo slivovi cmoki resnično slastni in sočni si med kuhanjem pripravimo še slivovo omako, oziroma preliv. Naredimo ga tako da nekaj razkoščičenih sliv narežemo na manjše koščke in jih približno 15 minut kuhamo, da nastane tekoči slivov preliv. Dodamo eno vrečko vanilijevega sladkorja in po potrebi še dve žlički navadnega. S paličnim mešalnikom zmešamo preliv. Preliv ponudimo posebej v posebni posodici, da si vsak po svoje še dodatno obogati to enkratno poslastico iz sliv. Pa dober tek!
Namesto sliv lahko uporabimo tudi marelice.