Recept: Sveža pomarančna pita
Pozimi se vsi radi sladkamo, a ker so naše brbončice naveličane klasičnih babičinih keksov in presladkega peciva, si za spremembo privoščimo pomarančno pito, ki bo osvežila naš obrok.
Sveža pomarančna pita - recept
Sestavine:
- 150 g moke
- 50 g sladkorja
- 1 ščepec soli
- 3 bio pomaranče
- 250 g suhih stročnic
- 3 rumenjake
- 130 g margarine
- 250 g kisle smetane
- 5 žlic tekočega medu
- 20 g praška za vaniljev puding
Priprava:
V posodi zmešamo moko, sladkor, sol, rumenjak, 100 gramov margarine in eno žlico hladne vode. Nastrgamo 2 čajni žlički lupine opranih pomaranč in eno žličko primešamo zmesi, ki jo zgnetemo v mehko testo. Zavitega v prozorno folijo za eno uro postavimo v hladilnik.
Ko je testo ohlajeno, ga razvaljamo in položimo v obložen okrogli pekač, pečico medtem segrejemo na 200 stopinj. Testo prebodemo z vilicami in oblikujemo rob ter ga obložimo s peki papirjem in stročnicami. Pečemo dest do petnajst minut, nato odstranimo peki papir in stročnice ter pustimo, da se testo nekoliko ohladi.
Med hlajenjem testa pripravimo nadev. Olupljene pomarančne narežemo na rezine in jih rahlo osušimo. V posodi združimo preostalo stopljeno margarino, med, dva rumenjaka, kislo smetano, prašek za puding in preostanek nastrgane pomarančne lupine. Zmešamo z električnim mešalnikom in enakomerno nanesemo na testo. Vrh nadeva lahko okrasimo z rezinami pomaranč, pomarančnim želejem ali čokoladni prelivom.
Dober tek!
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine