Recept - Spomladanski quiche s šparglji
Pomlad prinaša svežo zelenjavo in zelišča iz vrta. Je kulinariki zelo prijazen letni čas, zato izkoristimo plodove narave in pripravimo okusni prigrizek s spomladanskimi šparglji. Quiche je preprosta in okusna jed, sestavine pa imamo običajno zmeraj doma.
Quiche je slana pita, sestavljena iz testa, jajc, mleka ali smetane in nadeva po okusu; od sira in mesa do zelenjave, odvisno od okusa posameznika.
Sestavine:
Testo:
- 113 g masla
- ½ žličke soli
- 165 g moke
- ½ litra vode
Nadev:
- 2 jajci
- 140 g sira
- 160 ml mleka
- 1 šalotka
- šop špargljev
- 1 zelena bučka
- sol
- poper
- olje
- sveža meta
Priprava:
Najprej pripravimo testo. Po želji lahko domače pripravljeno testo zamenjamo s kupljenim. Sicer zmešamo moko in sol, dodamo kocko mrzlega masla. Po občutku dodajamo vodo, dokler se testo ne sprime. Testo z rokami potlačimo, da dobimo približno centimeter debel krog. Zavijemo ga v folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo in postavimo v okrogel pekač s premerom 23 centimetrov ter ga ponovno postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 190 stopinj. Po 15 minutah vzamemo testo iz hladilnika, nanj položimo peki papir in ga obtežimo. Pomagamo si lahko s surovim rižem, fižolom ali lečo. Testo pečemo 40 minut, nato odstranimo uteži in pečemo nadaljnih 15 minut.
Med tem pripravimo nadev. Na ponvi popečemo sesekljano šalotko, dodamo narezano bučko in šparglje ter začinimo s soljo in poprom. Na koncu dodamo meto. V posebni posodi z električnim mešalnikom zmešamo jajca, mleko in ščepec soli.
Na spečeno testo razporedimo polovico naribanega sira, ga prekrijemo s spečeno zelenjavo in prelijemo z mešanico jajc in moke. Na vrh potrosimo preostali sir in po želji okrasimo z vršički špargljev, rahlo popopramo.
Quiche pečemo 30 minut na 190 stopinjah in še vročega postrezemo.
Foto: Depositphotos
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine