Recept - Tradicionalna musaka

Gabrijela Vrbnjak 06.03.2020
Musaka

Za pripravo musake bomo potrebovali nekaj več časa, 2 uri, a priprava je dokaj enostavna. Recept zadostuje za 6 lačnih želodčkov.

Sestavine:

  • 2-3 jajčevci
  • olivno olje
  • 4x krompir
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 750 g mlete jagnjetine
  • 2 žlički cimeta
  • kozarec rdečega vina
  • 600 ml paradižnikove mezge
  • 75 g masla
  • 75 g moke
  • 600 ml mleka
  • 2 jajci

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 °C. Jajčevce narežemo. Rezine jajčevcev namažemo z olivnim oljem in začinimo, v enem sloju jih položimo na papir za peko (verjetno bomo potrebovali 2 velika). Pečemo 30-40 minut, enkrat obrnemo, dokler jajčevci niso mehki in zlati.

Olupljen in narezan krompir kuhamo v vreli slani vodi, dokler se ne zmehča, nato ga dobro odcedimo.

Na majhnem olju do mehkega popražimo nasekljano čebulo, nato dodamo zdrobljene stroke česna. Čez minuto dodamo mleto meso in pražimo, da porjavi. Dodamo cimet, vino in paradižnikovo mezgo, začinimo s soljo in poprom ter dušimo približno 30 minut, nato odlijemo odvečno tekočino.

V ponvi segrejemo maslo, vmešamo moko in kuhamo nekaj minut. Postopoma dodajamo mleko, mešamo, dokler ne dobimo gladke bele omake, nato začinimo.

Pečico prižgemo na 180 °C. Nekaj krompirja damo na dno pekača in ga enakomerno porazdelimo, nato dodamo mleto meso in jajčevce, povrh pa še preostal krompir. Jajca stepemo, po želji solimo in popramo ter prelijemo po vrhu. Pečemo 30-40 minut, dokler musaka ne porumeni oz. postane zlato rjave barve. Pred rezanjem na velike kvadratke pustimo, da musaka počiva 10 minut.

Pa dober tek!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča