Recept: Babičini slivovi cmoki
Začenja se sezona okusnih domačih sliv s katerimi si lahko popestrimo jedilnik in si jih privoščimo brez slabe vesti, saj so nadvse hranljivo in zdravju koristno živilo. Ena od najbolj priljubljenih slivovih jedi so slivovi cmoki, ki jih bomo pripravili po receptu naših babic.
Se še spomnite tistih, ki so nam jih pripravljale babice? Njihova priprava je enostavna. Sestavine v receptu smo tokrat odmerili v malo večjih količinah, saj lahko tako pripravljene slivove cmoke tudi zamrznemo in shranimo za naslednjič, ko nas popade jesenska turobnost.
Recept: Babičini slivovi cmoki
Za pripravo 5 porcij slivovih cmokov potrebujemo:
- 500 g krompirja
- 250 g moke
- 10 razkoščičenih sliv
- 150 g sladkorja
- 10 g masla
- 1 jajce
- ščepec soli
- 150 g drobtin
PREBERITE ŠE: Recept: Preprosta slivova marmelada s sivko
Priprava: Krompir skuhamo kar v lupini, dokler se ne zmehča, in olupimo. Pustimo ga na sobni temperaturi, da se ohladi, in mu postopoma začnemo dodajati moko in jajce. Dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 1 uro. Po tem ko testo odleži v hladilniku, ga vzamemo ven in začnemo okoli sliv (z mokrimi rokami) oblikovati cmoke. Izbrano količino cmokov nato skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali nekaj maslo in jih kuhamo približno 10 minut. Preostanek masla segrejemo na ponvi in popražimo drobtine, ki jih posujemo po cmokih.
Cmoke lahko tudi zamrznemo za naslednjo uporabo, in sicer tako, da jih po oblikovanju postavimo na pomokan pladenj in hitro zamrznemo. Ko so dovolj trdi jih prestavimo v vrečko in tako pripravljene lahko ob naslednji priložnosti skuhamo po enakem postopku kot sveže. Pa dober tek!
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine