Kako uporabiti preveč zrelo banano?

Klavdija Rupar 18.09.2018
Foto: Unsplash

Vsi poznamo postopek. Banano na kuhinjskem pultu pustimo nekaj dni predolgo in začnejo se pojavljati rjavi madeži. Še preden se zavemo, banana postane preveč zrela, da bi jo pojedli, zato jo uporabite za smuti, ali jo preprosto vržete v smeti. Velika napaka. Obstaja kar nekaj preprostih receptov, pri katerih vam bo mehka in preveč zrela banana prišla prav. 

Veganski kruh z banano in jabolki

Bananin kruh je kot nalašč za preveč zrelo banano in nič ni narobe, če si pripravite kar dva, saj ga lahko jeste tako za zajtrk ali kot zdravo sladico. Veganski kruh z banano in jabolki je dober za vas, saj ima samo 150 kalorij, lahko pa mu dodate orehe, ki so polni zdravih maščob in vlaknin.

Veganski bananin sladoled z arašidovim maslom

Uporabite mehko banano in pripravite domači sladoled, saj bo zmečkana banana celoten sladoled naredila bolj kremast. Dodajte še arašidovo maslo in dobili boste sladoled, ki ima malo kalorij, sladkorja in maščob.

Bananino špinačne palačinke

Mehke, preveč zrele banane so kot nalašč za palačinke, saj se preprosto kombinirajo z drugimi sestavinami za palačinke. Lahko pa jo uporabite tudi za bananino polivko, ki jo polijete čez kup palačink.

Pečen bananin čips s cimetom

Si želite sladkega hrustljavega prigrizka, ki pa nima preveč sladkorja in soli? Potem je banino cimetov čips kot nalašč za vas, saj boste z njim zadovoljili svojo željo po sladkem, a še vseeno ne boste pretiravali s sladkorjem.

Bananini mufini

Tudi bananini mufini so lahko zdravi, še posebej, če jih naredite z naravnim sladilom. Naredite špinačno bananine mafine, ki so perfektni za lena jutra. Namesto špinače lahko uporabite tudi ohrovt ali blitvo. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča