Jedi, ki si jih lahko skuhamo na zalogo
V časih, ko ostajamo doma, imamo lahko na voljo sicer veliko časa, da skuhamo topel obrok, pa vendar ne pretiravajmo s sestavinami in čim manj zavržimo. Sledijo predlogi za enostavne jedi, ki si jih lahko skuhamo na zalogo in kdaj pa kdaj čas namesto za kuho prihraniti za čas zase ali ožje družinske člane.
Nekaj preprostih jedi, ki jih lahko shranimo v zamrzovalniku, pa bodo po gretju še vedno okusne so: golaž, ričet, pasulj, bolonjska omaka, mesne kroglice, jota, goveja juha, segedin, obara, cmoki… Ko jed skuhamo, počakamo, da se ohladi, jo spravimo v primerno posodico za shranjevanje v zamrzovalniku. Nanjo napišemo, kdaj smo jed skuhali in dali v skrinjo. Ko želimo jed odtajati, to storimo tako, da damo posodo v hladilnik, hladno vodo ali mikrovalovno pečico. Da bo vse skupaj še lažje in hitreje, pa preberimo še dva recepta za enostavno kosilo, ki jo lahko tudi zamrznemo in pogrejemo, ko kuhati ne bomo utegnili.
Golaž
Sestavine
500 g govejega mesa za golaž
500 g čebule
strok česna
žlica moke
2 žlici paradižnikove mezge
žlica rdeče paprike v prahu
lovorov list
olje
sol in poper
voda
Postopek
Praviloma toliko, kolikor imamo mesa za golaž, toliko čebule potrebujemo. Torej za 500 g govejega mesa potrebujemo 500 g čebule. Čebulo nasesekljamo ter popražimo na olju, da postekleni in spusti sok. Dodamo narezan strok česna, popražimo, da zadiši po česnu. Dodamo žlico moke, 2 žlici paradižnikove mezge in žlico rdeče paprike v prahu. Vse skupaj stalno mešamo. Meso narežemo na kocke, operemo in osušimo. Dodamo prepraženi čebuli in pražimo, da porjavi. Nato vse skupaj zalijemo z vodo, dodamo lovorov list, po okusu začinimo s soljo, poprom, dobro premešamo ter pokrijemo. Tako kuhamo 2 do 3 ure, vmes večkrat premešamo. Dlje in počasneje, kot se bo golaž kuhal, boljši bo.
Ričet ali ješprenj
Sestavine
200 g ješprenja
por
krompir
peteršiljeva korenina
čebula
fižol
strok česna
korenček
koleraba
zelena
peteršiljeva korenina
250 g prekajenega svinjskega vratu
kocka zelenjavne jušne osnove
sol in poper po potrebi
voda
Postopek
Večer pred kuho 200 g ješprenja namočimo v vodo, drug dan vodo odlijemo in ješprenj operemo. Narežemo vso zelenjavo. Najprej v vodi 30 minut kuhamo ješprenj. V drugi posodi na čebuli na olju na hitro prepražimo vso zelenjavo, razen krompirja, fižola in kolerabe. Prepraženo zelenjavo dušimo 10 minut. Medtem na kocke narežemo prekajen svinjski vrat. Potem zelenjavo skupaj s krompirjem, fižolom in kolerabo dodamo ješprenju in kuhamo 30 minut. Nato dodamo na kocke narezan prekajen svinjski vrat, zelenjavno jušno osnovo in kuhamo še pol ure.
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine