Hvala, narava, hvala za poletje - osvežujoči recepti za poletne dni

CITYLIFE 29.06.2021
sladolednelucke

SLADOLEDNE LUČKE 
Vsi jih imamo radi. Sladoledne lučke so mala sreča za veliko veselje tako malčkov kot tudi odraslih. Priprava je nadvse preprosta.  

Sestavine:

  • zamrznjeno sadje Natureta po izbiri (borovnica, višnja, jagoda, gozdni sadeži ...)
  • ½ skodelice jabolčnega ali pomarančnega soka
  • po želji lahko dodamo eno ali dve žlici medu ali agavinega sirupa
  • skodelica kokosovega mleka ali sladke smetane
  • ½ skodelice grškega jogurta
  • 2 žlici medu 
  • (po želji lahko dodamo kolagen v prahu) 

Priprava: V mešalniku zmešamo zamrznjeno sadje, sok in med po želji. Za lažje pretakanje prelijemo v vrč. V mešalniku nato zmešamo kokosovo mleko, grški jogurt in med, dokler mešanica ne postane gladka in kremasta. Zmes zamrznjenega sadja vlijemo v kalupe za lučke in zalijemo s kokosovo kremo. Tako pripravljene lučke naj bodo v zamrzovalniku vsaj šest ur, še bolje čez noč. 

Namig: Lahko pripravimo najljubši smoothie, ki ga vlijemo v modele za lučke. Zamrznemo lahko tudi zamrznjeno sadje skupaj s pomarančnim ali jabolčnim sokom. Za popestritev poletnih zabav ali sproščenih večerov s prijatelji pa si lahko omislimo sladoledne lučke z dodatkom alkohola.

LIMONIN »MOCTAIL«

Osvežilni brezalkoholni koktajli, poimenovani tudi »moctaili«, so primerni prav za vse generacije. Še posebno limonini »moctaili« so odlični tako za vsak dan kot za družabna srečanja in praznične zabave ali pa romantični zmenek.

Sestavine:

  • 2 skodelici hladnega čaja poprove mete
  • 1/3 skodelice medu ali drugega veganskega nadomestka
  • pest listov sveže mete
  • limonin sok Natureta
  • mineralna voda
  • listi sveže mete

Priprava: V mešalnik dodamo čaj iz poprove mete, med, liste mete in limonin sok ter mešamo pri visoki hitrosti, dokler mešanica ne postane gladka. Precedimo jo v velik vrč, da odstranimo morebitne ostanke listov mete. Z mešanico do polovice napolnimo kozarce in dolijemo gazirano vodo, dodamo limetino lupino, če jo imamo pri roki, in nekaj svežih listov mete za okras.

Namig: Namesto mete lahko dodamo tudi baziliko.

PRAŽENA ČIČERIKA

Čičerika je odličen dodatek k juham, enolončnicam, solatam, sendvičem. Hrustljavo pečeno čičeriko pa ponudimo še toplo ali hladno in ji dodamo začimbe po lastni izbiri in okusu. Idealna je za grizljanje v družbi, službi ali ob gledanju televizije. Hrustljavo, okusno, vsestransko, zdravo in preprosto. 

Sestavine:

  • čičerika Natureta
  • olivno olje
  • začimbe: mleta rdeča paprika, koriander v prahu, česen v prahu, čebula v prahu, kajenski poper, sol

Priprava: Čičeriko najprej dobro odcedimo in osušimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Čičeriko razporedimo na pomaščen pekač in jo najprej pečemo 15 minut. Medtem pripravimo mešanico začimb – vsako po pol žličke. Nato čičeriko vzamemo iz pečice, jo zmešamo z malo olivnega olja in po njej potresemo začimbe. Premešamo in nato pečemo še približno 10 minut.

Namig: Pražena čičerika je najboljša še isti dan, s časom namreč izgublja hrustljavost. Shranjujmo jo pri sobni temperaturi. Lahko jo začinimo po svojem okusu ali pa se odločimo tudi za sladko različico, le da v tem primeru uporabimo med.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča