Gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za 2022

Helena Peterlin 25.02.2022
chef-prihodnosti-filip-matjaž

Vsi dobrojedci in vinoljubci bodo kmalu lahko posegli po četrti slovenski izdaji priznanega gastronomskega vodnika Gault&Millau. Še pred tem pa je direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić skupaj z izbranimi gosti tradicionalno razkrila najboljše za leto 2022. Letošnja podelitev nagrad je potekala v virtualnem svetu, kjer se je sklenila z željo po vnovičnem srečanju v živo – za mizo v družbi najboljših.

Osem slovenskih restavracij se ponaša s štirimi kapami
Zavidljive štiri kape, ki potrjujejo izredno kakovost in vrhunskost restavracije oziroma gostinca, so uspešno ohranili Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk, Ošterija Debeluh, Restavracija Mak, Restavracija Strelec in Hiša Franko, ki si je izborila najvišje število doseženih točk – 18/20. Jagodni izbor najvišje ocenjenih pa je letos bogatejši še za dve restavraciji, in sicer Restavracijo Pavus in Grič.

Dva mlada talenta v družbi kuharskih virtuozov
Prestižni naziv chef leta je pripadel promotorju divje hrane na Slovenskem Marku Pavčniku iz restavracije Pavus na gradu Tabor Laško. Chef prihodnosti je s svojim kuhanjem izven okvirjev postal ambasador Istre Filip Matjaž iz portoroške Restavracije COB, za chefa tradicije pa je bil razglašen Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof v Predosljah pri Kranju, ki je stičišče in povezovalni element tamkajšnjih kmetov ter pridelovalcev vsega lokalnega, ekološkega, trajnostnega.

Chef leta Marko Pavčnik. (foto: Peter Irman)Chef prihodnosti je postal Filip Matjaž.Chef tradicije je Uroš Gorjanc. (foto: Cveto Šonc)

Letošnja posebnost je, da sta bila v kategoriji Mladi talent nagrajena kar dva chefa, in sicer kulinarični sorodni duši Marko Magajne in Marko Vršič iz Galerije okusov, Novo Celje. Oba Marka namreč svoja stila in kuharske veščine tako spretno združujeta, da jedi povzdigujeta do višav visoke kulinarike.

Mladi talent Marko Vršič.Mladi talent Marko Magajne

Dvojni najboljši POP
Tudi kategorija najboljši POP je letos postregla z dvema zmagovalcema. Prvi je ljubljanski Dvorni bar, ki je vinsko kulturo približal ljudem in poskrbel za občuten dvig kulture pitja vina, drugi pa kobariška Hiša Polonka, kamor zahajajo ljubitelji tradicionalne, okusne in iskrene hrane v sproščenem vzdušju.

Nagrada za najboljšega natakarja/sommeliera
Vse odlike vrhunskega sommeliera in natakarja, kot so profesionalna strežba, znanje, šarm ter pretanjen občutek za gosta in za spajanje okusov, so v Gault&Millau Slovenija letos prepoznali v Gregorju Krenu iz novomeške Hiše Fink.

Najboljši sommelier Gregor Kren (foto: Peter Irman)

Najslajše priznanje za najboljšo slaščičarno
Naziv najboljše slaščičarne je pripadel Zebra Patisseries, kjer sledijo preprosti filozofiji Tomija Češka: do obisti se naučijo osnov, nato pa ustvarjajo po svojem okusu. Zebra Patisseries je tako kot galerija umetniških stvaritev, ki prepričujejo tudi nesladkosnede in spreminjajo njihove navade.

Virtualno razglasitev in predstavitev nagrajencev si lahko še vedno ogledate na spletni strani Gault&Millau Slovenija.

Nagrajenci

Seznam najboljših po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2022:

Najboljše restavracije:

1. Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape

2. Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20,4 kape

3. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape

4. Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape

5. Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape

6. Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape

7. Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape

8. Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape

Chef leta: Marko Pavčnik, Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško

Chef tradicije: Uroš Gorjanc, Gostilna Krištof, Predoslje

Chef prihodnosti: Filip Matjaž, Restavracija COB, Portorož

Mladi talent: Marko Magajne, Galerija okusov, Novo Celje

Mladi talent: Marko Vršič, Galerija okusov, Novo Celje

Najboljši sommelier: Gregor Kren, Hiša Fink, Novo mesto

Najboljši POP: Dvorni bar, Ljubljana

Najboljši POP: Hiša Polonka, Kobarid

Najboljša slaščičarna: Zebra Patisseries, Ljubljana 

Več informacij: si.gaultmillau.com!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča