Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
6. TEDEN ITALIJANSKE KULINARIKE V SVETU - Mladi kuhar Matija se bo dva meseca strokovno izpopolnjeval v Rimu

Matija Cotič, 20-letni mladi slovenski študent, je prejel nagrado “Italian Culinary Award for Best Future Chef 2021” v sklopu osrednjega dogodka 6. Tedna italijanske kulinarike v Ljubljani.
Matija je že letos poleti opravljal prakso v priznani italijanski restavraciji St. Hubertus na smučišču Alta Badia, ki se ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami. Strast do kuhanja ima v krvi že od otroštva. Trenutno obiskuje Biotehniški izobraževalni center Ljubljana in sanja, da bo nekoč odprl svojo restavracijo.
Tekmovanje v Ljubljani je pod okriljem veleposlaništva Italije v Sloveniji organizirala Agencija ITA (Italian Trade Agency). Izbrana sta bila dva finalista – poleg Matije tudi Ana Zevnik, študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Pred strokovno žirijo, katere častni predsednik je bil veleposlanik Italije v Sloveniji, nj. eksc. Carlo Campanile, sta se tekmovalca preizkusila v pripravi sezonske jedi, tj. rižote z bučami in jurčki, z uporabo izključno italijanskih sestavin. Prvo mesto je zasedel Matija, ki je osvojil dvomesečno strokovno usposabljanje na kuharski šoli Italian Chef Academy v Rimu, kjer sodelujejo z najboljšimi strokovnjaki italijanskega združenja kuharjev (Associazione Italiana Chef), študentom pa nudijo tudi možnost opravljanja pripravništva v priznanih italijanskih restavracijah.
Tekmovanje je ob upoštevanju ukrepov za zajezitev tveganja okužb s koronavirusom potekalo v restavraciji Kult 316 v Ljubljani v prisotnosti nekaterih izbranih gostov in članov strokovne žirije: kuharskega mojstra Luke Jezerška, direktorja kuharske šole Italian Chef Academy Giuliana Alessandrinija in odgovorne urednice revije Dober tek Urške Petelin.