Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
V Slovenijo prihaja gastronomski vodič Gault & Millau
Še ena dobra novica za slovensko kulinariko! K nam namreč prihaja svetovno znan francoski gastronomski vodič Gault & Millau, ki vključuje najboljše restavracije 22 držav po svetu. Trenutno že poteka ocenjevanje slovenskih restavracij, gurmanski vodič pa naj bi izšel oktobra.
Slovenska kulinarika v zadnjih letih beleži števile zaslužene pohvale. Najnovejše priznanje prihaja od enega izmed najbolj uveljavljenih mednarodnih gastronomskih vodičev Gault & Millau, saj se je francoska družba svojo dejavnost odločila razširiti v Slovenijo.
Pri Gault & Millau ne gre za elitni vodič po najprestižnejših restavracijah, temveč gurmanski priročnik vključuje raznovrstno ponudbo. Restravracije ocenjuje na lestivici od 1 do 20, do oktobra pa bo sedemčlanska komisija izbrala tudi najboljšo slovensko restavracijo, najboljšega kuharja in kuharico in najperspektivnejšega mladega talenta. V vodiču bodo prav tako predstavljena slovenska vina in tipični regionalni izdelki.
Côme de Chérisey (na levi) je urednik slavnega kulinaričnega vodiča. Foto: Gault & Millau
Vodič bo jeseni izšel v slovenskem in angleškem jeziku in bo na voljo v tiskani obliki, na spletu ter kot mobilna aplikacija. Prva tiskana naklada bo štela dobrih 7.000 izvodov. Nov gurmanski pripročnik naj bi vseboval ocene preko 100 slovenskih restavracij. Prihod slavnega kulinaričnega vodiča pomeni tudi velik korak za povečanje prepoznavnosti Slovenije kot gurmanske destinacije v tujini.