Recept - solata z gorčičnim tofujem in pomarančno polivko z gorčico in sezamom
Toplejše vreme je tu ... recepti za solate kar kličejo sami od sebe. Solata je osvežilna in predvsem lahka jed, lahko jo imamo kot glavno jed ali pa kot prilogo drugim jedem. Priprava je lahko hitra in preprosta.
Recepti za lahke in osvežilne solate so zelo pribljubljeni v toplejših dnevih, ki prihajajo.
Sestavine:
Gorčični tofu:
- 200 g tofuja
- 1/2 čajne žličke soli
- 2 jedilni žlici delno mlete gorčice Natureta + dodatno 2 jedilni žlici
- 1 jedilna žlica javorjevega sirupa + dodatno 1 jedilna žlica
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 1/2 čajne žličke popra
Pomarančna polivka z gorčico:
- sok 1 pomaranče
- 1/2 čajne žličke soli
- 50 g olivnega olja
- 1/2 čajne žličke popra
- 1 jedilna žlica sezama
- 2 jedilni žlici delno mlete gorčice Natureta
- 2 jedilni žlici kisa
- 1/2 čajne žličke provansalskih začimb
Dodatki za solato:
- zelena ali mešana solata
- nekaj jedilnih žlic čičerike Natureta
- nekaj srebrnih čebulic Natureta
- nekaj češnjevih paradižnikov
- polovica manga
- pest oreščkov
- rezine pomaranče
Priprava:
V posodi zmešamo tofu, narezan na manjše kocke. Dodamo sol, 2 jedilni žlici gorčice, 1 jedilno žlico javorjevega sirupa, olivno olje in poper. Premešamo, da se marinada razporedi po celem tofuju. Tofu lahko spečemo takoj ali pa ga za polnejši okus pred peko mariniramo dve uri.
Tofu popečemo na segreti ponvi brez dodanega olja. Pražimo nekaj minut, da se zlato zapeče. Nato ugasnemo ogenj in dodamo še 1 jedilno žlico javorjevega sirupa in 2 jedilni žlici gorčice. Ponovno premešamo in odstavimo.
V manjši posodici/kozarčku s pokrovom zmešamo sok pomaranče, sol, olivno olje, poper, sezam, gorčico, kis in provansalske začimbe. Zapremo s pokrovčkom in močno pretresemo, da se vse združi v enoten preliv. Pokusimo in po želji dodatno začinimo.
Sestavimo solato. Solati dodamo nekaj čičerike, srebrnih čebulic in razpolovljenih češnjevih paradižnikov. Dodamo polovico manga, narezanega na kocke ali rezine. Posujemo s pestjo celih ali nasekljanih oreščkov in dodamo popečen gorčični tofu.
Vse skupaj pokapamo s pomarančno polivko in dekoriramo z rezinami pomaranče. Postrežemo ob pikniku, dodamo pa lahko tudi krekerje.
Eta letos praznuje 100 let
Začetki Ete Kamnik, vodilne znamke na slovenskem trgu konzervirane hrane, segajo že davno v leto 1923, ko so se majhne sanje o družinskem podjetju uresničile z začetkom izdelave ikonične gorčice. Podjetje je iz leta v leto raslo in s svojimi prvovrstnimi idejami ter skrivnimi recepti svojih izdelkov premikalo meje. Zavezanost k naravnim sestavinam, domačemu okusu jedi in zdravju je Eti utrla pot in ji podarila ime, ki ga dandanes poznajo vsi. Sto let pozneje je Eta še vedno ena najprepoznavnejših slovenskih tovarn, ki slovi po kamniški gorčici, kislih kumaricah in drugih vloženih izdelkih v kisu, pripravljenih jedeh, namazih pa tudi po marmeladah, kompotih ter zamrznjeni zelenjavi in sadju. Kljub tradiciji, v katero močno verjamejo in ji ostajajo zvesti, se lotevajo inovativnih stvari in razvijajo nove trendovske izdelke, ki jim omogočajo, da se približajo vsakemu izmed nas. Ponosni in veseli so, da lahko okus slovenske tradicije uspešno širijo povsod, tako na slovenskih tleh kot tudi tujih. Več na natureta.si
Tekst in fotografije: Nina Zorčič
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine