To so knjige, ki nam bodo spremenile življenje

Gabrijela Vrbnjak 23.02.2020
Foto: Pexels

"Verjamem, da se lahko zgodi nekaj zelo čarobnega, ko preberete dobro knjigo," pravi J.K. Rowling. Sledijo literarne uspešnice, ki so že pustile svoj čaroben pečat na milijonih ljudeh.

foto: sanje.si

Varuh v rži (The Catcher in the Rye, J.D. Salinger)

Verjetno je bila knjiga Varuh v rži ena izmed obveznih čtiv v času domačega branja. Če smo jo preskočili, se lahko brez slabe vesti vrnemo nazaj k njej. Glavni lik, najstnik Holden Caulfield, še išče svoje mesto v svetu t.i. ameriških sanj. V knjigi nas čaka veliko slenga, humora, arogance, tudi sebičnosti, a avtentičen pogled na tegobe mladostništva ter prvoosebna pripoved nas zagotovo ne bosta postila hladnih. Prav gotovo smo iskali, ali še vedno iščemo, tudi mi svoj smisel in prostor pod nebom.

foto: emka.si

Pijevo življenje (Life of Pi, Yann Martel)

Knjiga Pijevo življenje govori o dečku, z imenom Pi, ki se znajde v nesreči s čolnom in poskuša na njem preživeti s tigrom. V knjigi dečka in njegovo družino še bolje spoznamo, knjiga pa skriva globoko sporočilo o religiji, kulturi, in nas vodi k premisleku o svojih prepričanjih.

foto: Mladinska knjiga

Zločin in kazen (Crime and Punishment, Fjodor Mihajlovič Dostojevski)

Smo že kdaj poskušali upravičiti nekaj, kar smo storili, čeprav smo vedeli, da je to narobe? No, v Zločinu in kazni, glavni junak, Raskolnikov, to stori za cel roman. Zločin in kazen sledi preizkušnjam in stiskam nekdanjega študenta v Sankt Peterburgu, ki se je odločil, da bo ubil oderuško starko in s tem na nek način spremenil svet. Čeprav se študent skuša braniti tako, da pravi, da je za svet boljše, da sebična in zlobna ženica ne živi več, pozabi upoštevati moč človeške vesti. Prav ta ga muči po tem, kar je storil.

foto: emka.si

Alkimist (The Alchemist, Paulo Coelho)

Če poskušamo podčrtati vse stavke v Alkimistu, oz. citate, po katerih je dobro živeti, bomo pustili nepodčrtano le polovico knjige. Zgodba sledi poti andaluzijskega pastirja, ki sledi prerokbi, ki navaja, da bo v egiptovskih piramidah našel zaklad in bogastvo. Toda lekcije, ki se jih nauči na poti, bodo z nami še dolgo potem, ko bomo prebrali zadnjo stran knjige. Ko bo glavni junak spoznal svojo "usodo" in moralni nauk popotovanja do skritega zaklada, bomo navdahnjeni tudi mi.

foto: emka.si

Tek za zmajem (Kite Runner, Khaled Hosseini)

V knjigi Tek za zmajem beremo o zgodbi dveh fantov - Amirja, ki prihaja iz bogate družine in Hassana, njegovega najboljšega prijatelja, ki pa je tudi del služničadi v hiši Amirjeve družine. Hosseini čudovito ujame prijateljsko vez med dečkoma, in kako lahko ta vez trdno vztraja tudi, ko jo želi pretrgati družbena diskriminacija.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika