V Ruski dači pišejo novo kulinarično zgodbo

CITYLIFE 03.09.2019
Ruska dača

Ob omembi ruske kuhinje in njenih posebnosti je ena prvih jedi, ki pride na misel, kaviar. Verjetno zato, ker je v 19. stoletju kaviar našel pot na mize premožnih Evropejcev prav iz Rusije, četudi so to specialiteto poznali že stari Grki in Rimljani.

Pravi kaviar - tisti, ki se tudi uradno sme tako imenovati - pridobivajo iz rib družine jesetrov. V Ruski dači so za kulinarično doživetje izbrali kaviar ruskega jesetra (Acipenser gueldenstaedtii), ki velja za najbolj tradicionalnega med vrhunskimi kaviarji in med poznavalci za enega najbolj cenjenih. Je pravi in prvi kaviar slovenske blagovne znamke. Za Rusko dačo ga pripravlja priznani italijanski proizvajalec Caviar Giaveri.


Kaviar je najbolje jesti na opečenem kruhu z maslom. Po ruski tradiciji pa so podlaga za kaviar topli blini (блины), majhne debele palačinke. Nanje gre nekaj crème fraîche, nato pa dobro ohlajen kaviar. Kaviar Ruska dača se v ustih skoraj raztopi in obstaja pravi obred, kako ga pravilno postaviti na mizo. Čeprav je zaradi nasoljenosti precej obstojna jed, pa okus hitro pokvari kontakt s kovino. Zato obstajajo prav posebne žličke za kaviar, ki so narejene iz lesa, kosti, v najbolj luksuzni izvedbi pa iz biserne matice. Da ima kaviar na mizi pravo temperaturo, mora gostitelj imeti prav posebne posode. Pokrito, stekleno ali porcelansko posodo s kaviarjem obdaja še zunanja, v kateri je led. Dodati je potrebno le še biserovinasto žličko in kozarec šampanjca, pa je carska pojedina pripravljena.

dr. Aleš Musar in Robert Gorjak

Šampanjec Ruska dača - Vilmart & Cie Grand Cellier
Šampanjec je najboljše in najslavnejše peneče vino na svetu. Prihaja iz Šampanje, najbolj prepoznavne vinorodne pokrajine na svetu za peneča vina. Samo peneča vina iz te francoske regije, ki so pripravljena zgolj in samo na tradicionalni, šampanjski način, se lahko imenujejo šampanjec. Pravi šampanjec je dovoljeno piti ves dan – od sedmih zjutraj do enih ponoči. Po pravem šampanjcu, pridelanem po šampanjski metodi z edinstvenim sortnim sestavom tudi ni glavobolov. Chardonnay poskrbi za fineso, modri pinot za strukturo, pinot meunier, za sadnost. Grozdjemora biti potrgano ročno.

Šampanjec Ruska dača prihaja iz odličnih vinogradov z oznako premier cru – prva lega - hiše Vilmart & Cie, s pobočij vasi Rilly la Montagne v Šampanji. V hiši Vilmart & Cie, ki sodi med tiste s prestižnim statusom Récoltant Manipulant, šampanjec pridelujejo že od leta 1890, ko so bili zasebni pridelovalci precej bolj redki, kot so danes. Laurent Champs, sedanji lastnik, predstavlja že peto generacijo. 

Šampanjec Ruska dača Grand Cellier, Vilmart & Cie je prva lastna blagovna znamka šampanjca v Sloveniji. K izboru so povabili poznavalca Roberta Gorjaka in se osredotočili na smer, ki najbolj odraža odličnost in prefinjen karakter Ruske dače. Med več vzorci so izbrali tistega, ki je ponudil odlično kakovost, najboljše ujemanje s kaviarjem, primerno ceno in njemu lastno osebnost. Šampanjec Ruska dača Vilmart & Cie Grand Cellier, ponudi vse to. Osnovno vino trenutne polnitve predstavlja letnik 2015, v zvrsti je tudi nekaj vin iz tako imenovane rezerve iz letnikov 2013 in 2014. Vino Grand Cellier avtorji opisujejo kot »drzna eleganca«. 

Šampanjec Ruska dača navduši s polnim telesom in izjemno barvo, skupaj s kaviarjem Ruske dače pa ustvarita edinstveno harmonijo okusa. Za uživanje z vsemi čutili.

Za naročila in vse morebitne dodatne informacije o izdelkih blagovne znamke Ruska dača je na voljo e-naslov butik@ruska-dača.si

www.ruska-daca.si


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča