TOP 5 butičnih pekarnic pri nas

CITYLIFE 20.12.2019
Pekarna Osem

Osem

Pekarna Osem, v kateri peče Postojnčan Andrej Gerželj, ima daleč najdaljšo kilometrino od vseh naštetih, saj je svoja vrata odprla že leta 2013. Da imajo pri nas tudi pekarne z dražjim kruhom prihodnost, je dokazal nemudoma, saj mu je dnevna zaloga kruhov in baget redno pošla precej pred uradnim zapiralnim časom. Pekarno je pred časom z Gornjega preselil na Stari trg in je malce povečal. Danes spečejo okoli 600 štruc kruha dnevno, a »težava« ostaja enaka – zaloge poidejo kot bi mignil. Priznava pa, da za razliko od danes, ko kruha z drožmi ni težko spraviti v promet, si v začetku ni mogel privoščiti, da bi pekel samo tak kruh, saj bi, kot pravi, pekarna propadla.

Stari trg 17, Ljubljana
facebook.com/pekarnaosem


Art Bread

Ta butična pekarna v Rožni dolini naj bi po mnenju stroke predstavljala največjo konkurenco že uveljavljeni Osmici. Lastnik in glavni pek Risto Pecev je postal povsem zasvojen s procesom izdelave kruha, najbolj pa ga je navdušil prav kruh s kislim nastavkom, za katerega je po več spodletelih poskusih nazadnje našel pravi recept. V pekarni najdemo najrazličnejše pekovske izdelke, od pirinega, polnozrnatega, ajdovega in bučnega kruha do brezglutenskega in polentinega, poleg tega pa še žemljice, fokače, bagete, rogljičke, polžke in ovsene piškote.

Rožna dolina cesta II/36, Ljubljana
facebook.com/artbread.si

Ménagerie 

Najnovejša izpostava oblikovalca in fotografa Saša Hessa tako kot Kolibri in Sv. Florjan sledi svetovljanskim nazorom lastnika, ki je skušal z Ménagerie po pariško združiti pekarno in slaščičarno, hkrati pa lahko v ličnem prostoru tudi kaj malega prigriznemo za »brunch«. V Ménagerie pečejo dnevno sveži kruh, rustikalne bagete, ciabatte in grisine, vse narejeno z drožmi, izpod prstov njihovega peka Andraža. Hišna specialiteta so buhteljni, od slaščic pa velja poskusiti njihove brownieje, flan, presne tortice in millefeuille. 

Gornji trg 25, Ljubljana
facebook.com/menagerieljubljana

Pekarna malo drugače 

Ta mala pekarnica na Poljanski cesti se je odprla pred dobrim letom dni, v njej pa ponujajo zgolj kruh s kislim kvasnim nastavkom, od belega do polnozrnatega, od duruma do takega s pivom. Ob tem pa še slastni sladki pekovski izdelki, kot so bananin in pomarančni kolač ali pa mlečni polžki s cimetom.

Poljanska cesta 17, Ljubljana
facebook.com/Pekarna-Malo-Drugače

Pekarna malo drugače.

Pri divjem kvasu

Gorazd Kranjc v Logatcu navdušuje s svojimi kruhi "na stari način". S peko kruha, kakršnega so uživali naši predniki, se ukvarja sedmo leto – pred tem je 15 let risal računalniške grafike. Nato se je iz ljubezni do kruha zakopal v literaturo in navdih poiskal tudi pri zvezdniških kuharjih, najbolj pa ga je navdušil Chad Robertson iz pekarne Tartine v San Franciscu. Pri divjem kvasu je vse delano ročno in brez aditivov, celo moka je iz Kranjčevega lastnega mlina in jo melje sproti. Večji del kruhov je delanih s kislim kvasnim nastavkom, peče tudi brezglutenski kruh, pa tudi sladki kruh, panettone, brioše, rogljičke in sadni kruh.

Grajska pot 9, Logatec
facebook.com/GKruh

Pri divjem kvasu.

Fotogalerija

Art Bread Art Bread Ménagerie Ménagerie Osem Pekarna malo drugače Pri divjem kvasu Pekarna malo drugače Pri divjem kvasu

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča