Art Bread - butična pekarna v Ljubljani

Klavdija Rupar 23.11.2018
Art Bread

Pred dvema letoma se je v Rožni dolini odprla pekarna Art Bread. Lastnik in glavni pek Risto Pecev, se je po končani fakulteti zaposlil kot živilski tehnolog, v nekem podjetju, kjer se je popolnoma zasvojil s kruhom in samim procesom njegove izdelave. Začel je raziskovati različne vrste kruha, iskati nove recepte in posledično naletel na recept kruha brez kvasa. To se mu je zazdela fantastična ideja, zato se je odločil, da ga nenudoma poskusi narediti. Po nekaj neuspešnih poskusih mu je končno uspelo. “Okus je bil povsem drugačen. Kmalu sem ugotovil, da kruh, ki je narejen brez kvasa, zdrži več časa. Poleg tega pa je tudi bolj zdrav kot kruh s kvasom in industrijsko tehniko,” dodaja Risto.

V pekarni, ki je letos oktobra praznovala drugo obletnico pripravljajo različne vrste kruha: pirinega, polnozrnatega, ajdovega z orehi, bučnega, brezglutenskega, polentinega. Poleg kruha prodajajo tudi žemljice, fokače, bagete, rogljičke, polžke, ovsene piškote in še veliko drugih dobrot.

Foto: FB/Art Bread

Ne dolgo nazaj so dodali še bananin kruh z arašidi in dve novi slani pecivi.

Krušne izdelke pripravljajo s kislim testom oziroma drožmi. Gre za fermentirano mešanico moke in vode, v kateri so naravno prisotne kvasovke in mlečnokislinske bakterije, ki so bolj prebavljive za naše telo. Takšen kruh je brez aditivov in konzervansov ter kot tak lažje prebavljiv ter ima več dostopnih hranil in mineralov.

Ime pekarne izhaja iz francoske besede “artisan”, kar pomeni obrtnik. V Franciji so tako imenovali mojstre in pekarne, ki so delali s kislim testom.

Njihove stranke največkrat posegajo po kmečkem kruhu ali 100% pirinem. V zadnjem času je najbolj priljubljen sezonski bučni kruh, najbolj pa so navdušeni nad maslenimi rogljički. V mesecu decembru bodo začeli tudi s prodajo božičnega kolača – panetone.
facebook.com/artbread.si

Fotogalerija

Foto: FB/Art Bread Foto: FB/Art Bread Foto: FB/Art Bread Foto: FB/Art Bread Foto: FB/Art Bread Foto: FB/Art Bread

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča