Skrivna večerja v čudovitem ambientu gradu Sevnica

CITYLIFE 20.07.2021
dg1a7348-copy

Posavje je regija, ki že nekaj časa goste privablja ne samo zaradi lepe narave in prijaznih ljudi, ampak tudi zaradi gastronomske ponudbe in odličnih vin. Med drugim je tudi dom avtohtone slovenske sorte grozdja modra frankinja in prav ta žlahtna sorta, ki raste v grajskem vinogradu sevniškega gradu, je bila glavna zvezda večera. Gostje Skrivne večerje so tako lahko tokrat uživali v kulinarični zgodbi, ki je povezala kulturno dediščino gradu in modro frankinjo.

Zelo sva veseli in počaščeni, da so naju s KŠTM Sevnica povabili, da Skrivno večerjo pripraviva prav v Posavju, na čudovitem vrtu sevniškega gradu, pod staro rdečo bukvijo. Tokratna je posebna že zaradi številk – prva v letu 2021 in 21. po vrsti, zato je kar klicala po posebni lokaciji. Ta naju je takoj pritegnila s svojo energijo in prekrasnim pogledom na mesto. V objemu grajskih zidov in mogočnih dreves, smo družbi Alme in Polone, odličnih posavskih vin in najinih gostov, preživeli zares lep, sproščeen in poučen poletni večer. Med hodi smo pripravili tudi krajši voden ogled po gradu in spoznali njegovo zgodbo, skozi zgodbo glavne zvezde večera pa nas je ob vsakem hodu večerje vodil Miha Ritonja, enolog iz vinske kleti Albiana, za piko na i pa je poskrbela grofica Mathilde z molitvijo v Lutrovski kleti, ki je čarobno zaključila lep poletni večer ” pravita Melinda Rebrek in Andreja Freyer, organizatorki kulinaričnih dogodkov pod imenom Skrivna večerja.
Andreja Freyer in Melinda Rebrek

Kaj gostje Skrivne večerje jedli in pili?
Na Skrivni večerji, ki se je zaključila s sladico v grajski vili, katere del je tudi prenovljena Klet modre frankinje, so s svojimi vini iz modre frankinje sodelovali vidnejši posavski vinarji, kot so Klet Krško, vina Kozinc, Jelenič, Kerin in vinska klet Albiana. In, kaj sta gostom priravili gostujuči kuharski mojstrici Alma Rekič (Restavracija Berc) in Polona Klančnik (PolaBekeraj)?Alma Rekič in Polona Klančnik

Droživeti pozdrav iz kuhinje 
fermentiran kreker, droživet grisin, kroglice is kremnega sira s pehtranom in dehidrirano potoniko.
Vinska spremljava Joker Zara brut rose (vina Kozinc) in Turn Classic modra frankinja (Klet Krško).
Pozdrav iz kuhinje
Hladna predjed  
Ribji namaz s hladno in toplo dimljeno postrvjo, grahova krema, zeliščno olje.
Vinska spremljava Albiana rose (vinska klet Albiana)Hladna predjedHladna predjed

Topla predjed 
Sirova dimljena juhaJuha

Glavna jed  
Kronice krškopoljca s čemaževim pirejem, zelenjava, glazirana v medu, divjačinska omaka z modro frankinjo, ocvrta koža krškopoljskega prašiča
Vinska spremljava modra frankinja Y (vina Jelenič)Glavna jed z vinsko spremljavoGlavna jed

Sladica 
V medu karamelizirana jabolka, fermentirani crumble, sladoled iz modre frankinje in sveže jagodičevje
Vinska spremljava bela frankinja Kerin (Hiša frankinje)Sladica z vinsko spremljavoSladica

O Skrivni večerji
Skrivna večerja je doživetje. Je okusna mešanica nepričakovanih domiselnih in originalnih lokacij, kreativnih Chefov, jedilnikov z zgodbo, vin z domišljijo, zavita v skrivnostnost in postrežena v lepem paketu slovenske gostoljubnosti v profesionalni, a sproščeni atmosferi, s katere gost odide z lepimi spomini in profesionalnimi fotografijami . Je zgodba, o kateri radi pripovedujemo in večer, ki si ga zapomniš.
Tri ure pred večerjo po elektronski pošti gostje, ki se prijavijo na spletni strani www.skrivnavecerja.si, prejemejo lokacijo večerje, tam izvedo tudi jedilnik.Sedežnega reda ni, gostje sedijo večinoma za isto mizo ali vsaj 10 sedežno postavitvijo, saj je namen predvsem druženje istomislečih ob skupni zgodbi, dobrih jedeh in okusni vinski spremljavi. V času protikoronskih ukrepov postavitve miz prilagodijo odlokom, ki so v tistem trenutku v veljavi. Vsako jed predstavi gostujoči Chef, vina pa sommelier oz. vinar. Skrivna večerja traja približno 3 ure.

O modri frankinji
Prepoznamo jo po bogati sadni aromi, ki po vonju spominja na jagodičevje. Kot samostojna sorta se je pri nas začela uveljavljati šele konec 20. in v začetku tega stoletja. Postopoma se je njena prepoznavnost vse bolj povečevala, vendar pa posebnih povezav pridelovalcev modre frankinje kot samostojne sorte do sedaj še ni. Po barvi je vino običajno modrikasto-rdeče barve, pri čemer je le-ta odvisna od tehnologije pridelave. Še posebej mlado vino je izrazito sadnega okusa, medtem ko s starostjo pridobiva žametnost in kompleksnost arome. Vino ima ponavadi srednje vrednosti tanina in primerno kislost. Strokovnjaki inštituta Juliusa Kühna v nemškem Geilweilerhofu so odkrili, da je modra frankinja avtohtona slovenska sorta. Rojstni kraj modre frankinje je na vinorodnem območju v okolici Slovenskih Konjic, odkrita je bila pred več kot 300 leti. Starša modre frankinje sta pozabljena slovenska rdeča sorta vranek ali tičenska črnina ter debela belina – Gouais Blanc). Debela belina je bila do sredine 19. stoletja najbolj razširjena evropska bela sorta in je starš kar 128 žlahtnim sortam grozdja, med drugim tudi chardonnayu, rizlingu, rebuli in šiponu (Modra frankinja, b. d.; Gorjak, 2017, str. 53).
Več o modri frankinji najdete na modra-frankinja.com.

O gradu Sevnica
Zares čudovit grad, ki stoji na vzpetini nad mestom in ponuja čudovit razgled, je osrednji kulturni, zgodovinski, politični in protokolarni objekt v občini Sevnica ter obenem središče kulturnega dogajanja. Prvič je pisno omenjen leta 1309 kot »castellum Liechtenwalde«. V času hrvaško-slovenskega kmečkega upora leta 1573 se je za razliko od mnogih drugih izognil uničenju. V tem obdobju je bila na grajskem pobočju verjetno zgrajena tudi Lutrovska klet, ki naj bi jo občasno obiskoval Jurij Dalmatin (ok. 1547 – 1589), ki je kot prvi v celoti v slovenščino prevedel sveto pismo. Klet je kasneje postala grobnica nekaterih sevniških graščakov. Danes v njenih akustičnih prostorih potekajo glasbeni koncerti in druge prireditve.

Veličasten park je priljubljena lokacija za poroke, obiskujejo pa ga tudi zaradi energijskih točk, na katerih se lahko napolnite z energijo. Grad Sevnica in Lutrovska klet sta kulturna spomenika, Grajski park in Grajski gozd sta zaščiteni naravni vrednoti, ki s številnimi in tudi posebnimi drevesi ponujata poleg občudovanja tudi možnosti učenja in izobraževanja o gozdu, po vodenem ogledu gradu se lahko sprostite v grajski vinoteki in pokušate odlična vina in lokalne dobrote, si privoščite oddih v čudovitem apartmaju v grajski vili v grajskem vinogradu, kjer raste 500 trt modre frankinje.
Več o gradu in doživetjih, ki jih tam ponujajo, najdete na www.visit-sevnica.com.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča