Breg, nova restavracija Jorga Zupana in Matjaža Ivanca

Helena Peterlin 24.06.2021
restavracija-bregotvoritev230621-2

Breg si je chef Jorg Zupan kot neogostilno zamislil že dolgo nazaj, saj si je želel izoblikovati prostor za sproščeno druženje ob dobrih jedeh. Projekta se je lotil skupaj s poslovnim partnerjem Matjažem Ivancem, s katerim uspešno sodelujeta že v restavraciji Atelje

Roman Slekovec, Jorg Zupan Matjaž Ivanc

»Želim si, da bi Breg postal ljudski. Prostor srečevanj, kjer bi si družba ob glasni debati privoščila pravo pojedino, kjer bi se ob nedeljah ob goveji juhi in pečenki zbrala vsa družina, kjer bi prijatelji spili pivo in piknili narezek, kjer bi si par ob kozarcu vina razdelil sladico, kjer bi se vsi počutili dobrodošle,« je ob otvoritvi povedal chef Jorg Zupan.

Chef Jorg Zupan je z ekipo pripravil jedilnik, ki temelji na poznanih, okusnih “comfort” jedeh, sam pa v smehu rad doda, da pri zasnovi sledi načelu “mastno in slastno”. Na poletnem meniju so se tako med predjedmi znašli tatar suhozorjene govedine, ki ga spremlja čebulno maslo z misom, pa Zupanova sedaj že slavna burrata z melaso iz rdeče pese ter goveji jezik »na šavor«.  Za vse, ki se bodo v Bregu ustavili le na prigrizku ob kozarcu dobrega vina s pogledom na Ljubljanski grad in mestno nabrežje, so pripravili izbran nabor domačih mesnin in sirov. Med glavne jedi je Zupan uvrstil znameniti osso buco, krapov kiev z maslenim pirejem, kotlete suhozorjenega krškopoljca po dunajsko, pa izbrane morske jedi, domače testenine, rižote, soparjene štručke in popečeno zelenjavo, seveda vse povzdignjene z uporabo kakovostnih in sledljivih sestavin, ki jih večinoma pridobi od slovenskih proizvajalcev ali pa vzgoji kar na lastnem vrtu. Za sladek postanek v Bregu poskrbijo tiramisu, »zažgana« skutna torta, affogato, prosena kaša, jagode z belo čokolado in meringo ter druge dobrote. Posebnost Brega bodo tudi nedeljska kosila, ko se bodo na mizah znašli veliki jušniki, na voljo pa bo izbor odličnih pečenk.

Neizmerno ustvarjalnost in prefrigane ideje chefa Jorga Zupana so v Bregu prevedli tudi v zasnovo interjerja, ki je nedvomno vreden ogleda. Več stoletij starim obokanim prostorom so svežino vdahnili v sodelovanju z butičnimi birojem Trije arhitekti, oko pritegnejo tudi umetniški kosi, ki jih je prispeval akademski kipar in slikar Roman Slekovec, grafično podobo pa je zasnoval oblikovalec Ljubo Bratina.

Fotografije: Sous Chef

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča