Recept - Domači buhteljni z marmelado

Lana Bauman 01.02.2019
Foto: Unsplash

Sestavine:

Testo:

  • 42 g svežega kvasa
  • 2,5 dl mlačnega mleka
  • 3 žlice sladkorja
  • 500 g gladke moke
  • 3 rumenjaki
  • 1 dl kisle smetane
  • 0,5 žličke soli
  • 50 g zmehčanega masla


Premaz in polnilo:

  • marelična marmelada (ali marmelada po izbiri)
  • 50 g stopljenega masla
  • 1 jajce
  • sladkor v prahu

Foto: Unsplash

Priprava:

V posodi zmešamo nadrobljen kvas, nekaj žlic mleka in dve žlici sladkorja. V drugo posodo presejemo moko in na sredini napravimo jamico, kamor vlijemo prej zmešane sestavine. Preko njih posipamo nekaj moke, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati. Po 15 minutah primešamo kislo smetano, preostalo mleko, rumenjake ter sol in sladkor. Testo gnetemo, dokler se ne loči od posode in se prikažejo mehurčki. Nato postopoma dodajamo zmehčano maslo in nadaljujemo z mešanjem. Ko je testo dobro zgneteno, ga ponovno pokrijemo s krpo, postavimo na toplo mesto in pustimo vzhajati dokler se volumen testa ne podvoji.

Vzhajano testo še enkrat na kratko pregnetemo in pustimo vzhajati nekaj minut, nato ga razvaljamo na centimeter debelo testo in izrežemo kvadratke. Na sredino vsakega damo marmeladni nadev, robove pa združimo. Pazljivi bodimo, da bodo robovi popolnoma združeni, sicer nam bo med peko pri odprtinah uhajala marmelada. Ko je testo pripravljeno za peko, pekač premažemo z maslom. V maslo pomočimo tudi eno stranico buhteljnov, da se med peko ne sprimejo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj, buhteljne pa pred peko pustimo vzhajati še naslednjih 20 minut. Preden damo pekač v pečico, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo 45 minut.

Buhtejni so najboljši, če jih postrežemo še tople, posipane s sladkorjem.

Dober tek! 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča