November Gourmet Ljubljana 2019

CITYLIFE 30.10.2019
November Gourmet Ljubljana

Na festivalu November Gourmet Ljubljana se bodo predstavili najboljšim slovenski kuharski mojstri, priznani vinarji in pivovarji ter pridelovalci surovin. Sodelujoči na festivalu bodo svojim gostom in obiskovalcem približevali tako tipične jedi in pijače Ljubljane in njene okolice kot tudi tiste z različnih koncev Slovenije. 

Ljubljanski zajtrk

Prvi teden festivala, med 4. in 10. 11., bodo meščani in obiskovalci Ljubljane lahko okušali doživetja v okviru Ljubljanskega Zajtrka in zelenih nabavnih verig, kjer bodo izbrani ponudniki po mestu (Gostilna na Gradu, Hiša pod Gradom, Bistro Ek, Magda, kavarna Sputnik, Falafel, Paninoteka, Slovenska hiša, Slovenska hiša Figovec, Moji štruklji, Grand café Ljubljana, Kodila in Landerik), nudili lokalno pridelane sezonske jedi, primerne za vsak okus. 

Ljubljanski zajtrk. (Foto: Urša Premik)

Martinovanje in festival vina

Tradicionalna Ljubljanska vinska pot – martinovanje v Ljubljani bo v starem mestnem jedru potekala 9. 11. Približno 90 vinarjev in kulinaričnih ponudnikov bo nudilo več kot 450 vinskih vzorcev in številne Martinove dobrote, tudi z označbo Okusi Ljubljane. Dogajanje bo popestril kulturno-umetniški program. 

Ljubljanska vinska pot.

Tradicionalni, že 22. Slovenski festival vin (14., 15. 11.), pa bo v Cankarjev dom poleg vinarjev privabil tudi različne strokovnjake, kar bo ljubiteljem omogočilo poglobljeno spoznavanje vina in širše kulture njegovega pitja. O tem se bodo lahko še podrobneje poučili v Mali vinski šoli z vrhunsko vinsko strokovnjakinjo Miro Šemić, kjer bo poudarek na osnovi senzorične analize vina (28. 11.). 

Ljubljanska vinska pot.

Craft Beer

Ste vedeli, da naj bi v letu 2018 v Sloveniji delovalo 87 pivovarn, ki so proizvedle 93 milijonov litra piva? Slovenci s pomočjo trenda mikropivovarn z butičnim pivom vedno bolj vzbujamo pozornost tudi na tem področju. Fenomenu povečanega zanimanja za pivo bodo posvečeni trije večerni dogodki v pivnici Lajbah – ena debata (13. 11.) in dve večerji, na katerih bodo spajali hrano s pivom (20. 11.) oziroma preizkušali, kako se lahko hkrati ob jedeh pijeta vino in pivo (27. 11.). 

Kulinarične ture po Ljubljani

Turizem Ljubljana bo v okviru festivala November Gourmet Ljubljana vsak petek in sobotov novembru izvajalposebne vodene kulinarične ture, ki so sicer del njegove redne ponudbe organiziranih ogledov in doživetij po Ljubljani. 

November Gourmet Ljubljana

Ljubljansko kosilo in tematske večerje 

Med prijetne butične dogodke festivala sodijo tematska kosila in večerje inovativnih kuharskih mojstrov. 

Po domačem bo dišalo vsako novembrsko nedeljo v Bistroju Švicarija sredi parka Tivoli, kjer bodo ob zvokih uspešnic iz zlatih časov Slovenske popevke stregli nedeljsko ljubljansko kosilo. Zimzelene melodije in raca –Bistro Švicarija bo tudi prizorišče edinstvene Martinove večerjes Slovensko popevko (9. 11.) s pet hodnim menijem. Večerji bo sledila zabava z DJ Udo Brennerjem. 

Tematska večerja Winner, winner beef dinner s sedem hodnim menijem bo namenjena ljubiteljem mesa. V sodelovanju Meat Businessa in Destilarne Karakter bo potekala v Rashushka Food Studiu (2., 7. 11.). Tu bo za vas dvakrat kuhal tudikomaj 19-letni Tin Hadžić Žorž. Izvedel bo 50. večerjo pod naslovom Skuhaj si moj lajf (9. 11.) in večerjo Zgodovina je fina: Antični Rim, za katero mu je izziv približati antično kulinariko sodobnemu gostu (23. 11.). 

Tematske delavnice 

Polona Klačnik Pola in Chef Kamala bosta v Rashushka Food Studiu izvedli tudi posebni delavnici. Prva bo prikazala zdrav način peke kruha, kot so jo poznale naše babice (15. 11.), medtem ko bo Chef Kamala naučila udeležence delavnice Začini svoje življenje drzne uporabe začimb z različnih koncev sveta (30. 11.). 

Kako polepšati svojo jutranjo kavo pa bo govora in praktičnega dela na delavnici Latte Art priprave kav in čajev z mlekom (16. 11.).

Gault&Millau Ljubljana

Med festivalom November Gourmet Ljubljana bo v prestolnici potekalo tudi vseslovensko strokovno srečanje 66. Gostinsko turistični zbor Slovenije (11.–13. 11.). Del njegovega pestrega dogajanja bodo različna strokovna tekmovanja v živo, Promenada slovenskih okusov, predavanja, dobrodelna gala večerja v sodelovanju z vrhunskimi kuharskimi mojstri Igorjem Jagodicem, Juretom Tomičem in Tomažem Kavčičem ob vinski spremljavi po izboru Mire Šemić. Udeleženci zbora bodo spoznavali ponudbo Ljubljanskega zajtrka, predstavljena pa bo tudi nova, druga izdaja gastronomskega vodnika Gault&Millau za Slovenijo

Gault&Millau.

Letošnja razveseljiva novost je, da bo Ljubljana dobila poseben, svoj gastronomski vodnik. Posebna izdaja Gault&Millau Ljubljana/ Ljubljanska kakovost bo lansirana 22. 11. na prireditvi November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja na Dunajski cesti 123 v Ljubljani. 

Nov okus in nagradni natečaj 

Vrhunec dogajanja v okviru najokusnejšega festivala v prestolnici bo November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja na Dunajski cesti 123 v Ljubljani (22. 11.). Obeta obilo posebnih doživetij ob kreacijah najboljših ljubljanskih kuharskih mojstrov in v sproščeni družbi poznavalcev s področja gastronomije in njenih navdušencev.

Na tem dogodku bo posebna žirija izbrala zmagovalca natečaja Nov okus Ljubljane. Na natečaj se lahko prijavi vsakdo, ki bo pripravil izviren recept iz predpisanih sestavin in ga skupaj z avtorsko fotografijo jedi med 2. in 13. 11. naložil na spletno stran https://gourmet-lj.si. Spletno glasovanje med 14. in 20. 11. in glasovanje strokovne žirije bo dalo tri finaliste, ki bodo razglašeni 21. 11. Predstavljeni bodo na dogodku November Gourmet Finale, kjer se bodo pomerili v kuharskem boju za končno zmago. 

Pehtranovi štruklji. (Foto: Tomo Jeseničnik)

V času trajanja festivala bo med 2. in 30. 11. na Instagram profilu @gourmet_ljubljana potekala nagradna igra Moja Gourmet Ljubljana za najboljšo fotografijo na temo kulinarike. V njej bo sodeloval vsakdo, ki bo ob objavi fotografije ljubljanske kulinarične ponudbe na svojem Instagram profilu objavil tudi ključnik #gourmetlj. Strokovna komisija bo vsak teden med vsemi sodelujočimi izbrala zmagovalca in ga ob četrtkih objavila na Instragram profilu @gourmet_ljubljana. 

Rezervirajte si torej čas za vrhunska gurmanska doživetja v novembru – in to le v enem mestu. Bogato dogajanje vam bo razkrilo, zakaj velja Ljubljana za eno najboljših gastronomskih destinacij na svetu.

Več informacij: gourmet-lj.si

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča