Recept - slastna kakijeva torta za jesensko sladkanje
Gosta, sočna in nadvse okusna kakijeva torta bo popestrila prav vsak dan v sivem novembru, če pa nam kakšen kaki uspe obdržati do decembra, bomo lahko gostom ob kuhanem vinu postregli tudi to slastno sladico.
Kakijeva torta je nadvse sočna in za tiste, ki kakija ne obožujemo, prav presenteljivo okusna. Nekoliko je podobna angleški puding torti ali brownie kolačkom bogatega okusa. Kaki je sam po sebi bolj blagega okusa, še posebno kadar ga spečemo, zato bosta cimet in rjavi sladkor poskrbela, da bo torta še bolj igrivega okusa. Ker sadež dozori jeseni, je to popoln letni čas za sladico, kot je ta, vendar imejmo v mislih, da mora kaki povsem dozoreti, da bo olupek mehak in se ga bo dalo lepo olupiti. Smo pripravljeni na nekaj očaraljivega?
Sestavine:
- 2 skodelici kakijeve kaše oziroma pulpe (potrebujemo 3 velike ali 4 srednje velike kakije)
- 4 čajne žličke stopljenega nesoljenega masla
- 2 jajci
- 1 skodelica belega sladkorja
- 1 skodelica rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 2 skodelici moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ½ čajne žličke soli
- 1 čajna žlička zmletega cimeta
- 1 skodelica zmletih orehov (po želji)
Priprava:
Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in namastimo pekač. Z ročnim mešalnikom nato pripravimo kakijevo kašo, iz katere izločimo peške, in odmerimo dve skodelici, ki ju bomo uporabili za torto. Moko, pecilni prašek, sol in cimet pretresemo v veliko posodo, v kateri sestavine zmešamo in pustimo stati. Medtem v nekoliko manjši posodi zmešamo kakijevo kašo, maslo, jajca, beli in rjavi sladkor ter vanilijev ekstrakt. Nato dodamo suhe sestavine in vse skupaj dobro premešamo. Dodamo orehe in nežno zmešamo maso. Prelijemo jo v namaščen pekač in pečemo med 45 in 55 minut. Spečeno torto narežemo na koščke in po želji dodamo še vanilijev sladoled ali stepeno smetano. Popolna jesenska sladkost!