Recept: Skrivnost hrustljavo zapečenega sladkega krompirčka

Valentina Jarc 23.04.2024
krompirček

Pečen krompirček iz sladkega krompirja je eden naših najljubših prigrizkov, še posebej všeč pa nam je dejstvo, da ga spečemo v pečici in pri tem ne uporabimo veliko olja. V čem je skrivnost priprave najboljšega sladkega krompirčka?ella olsson yb6bm66jdk unsplashTa hrustljavi sladki krompirček je pečen do hrustljave popolnosti in začinjen z drznimi okusi, nad katerimi boste resnično navdušeni. Postrezite jih samostojno, kot predjed za zabavo ali zdrav prigrizek.

Priprava 

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Pekač, v katerem bomo krompir pekli, obložimo s peki papirjem. 

Ko je krompirček narezan, ga namočimo v hladno vodo. To pomaga odstraniti odvečni škrob.

S čisto brisačo odstranimo vso odvečno vlago iz krompirčka. To zagotavlja najbolj hrustljav rezultat.

V posodo stresemo krompirček skupaj z oljem in začimbami. Premešamo, da se ves krompirček dobro prekrije.

Krompirček razporedimo v eni plasti na pekač, obložen s peki papirjem. Pekača ne prenatrpamo. Pretok zraka pripomore k temu, da se krompirček hrustljavo zapeče.

Sladki krompirček pečemo v ogreti pečici 30-35 minut, med peko pa ga enkrat premešamo. Pečen je, ko se povsem zmehča, kosi pa se ob robovih rjavo zapečejo. 

Pro-nasveti za hrustljav ocvrt krompirček

Poskusite različne vrste sladkega krompirja, za nekaj zanimivega pridiha: uporabite bel in vijoličen sladki krompir, če ju le najdete.

Za peko krompirčka namesto oljčnega olja poskusite kokosovo olje. Uživali boste v nekoliko bolj aromatičnem okusu.

Zmešajte zanimive začimbe. Namesto mešanice česna, paprike in črnega popra lahko dodate katero koli izmed vaših najljubših mešanic suhih začimb, kot sta na primer posušen timijan ali rožmarin.

Dodajte nekaj vročine s kančkom kajenskega popra ali eksotičnosti s karijem oziroma za'atarjem.

Dodajte sir: smo veliki oboževalci svežega parmezana ali katere koli druge vrste naribanega sira. Dodajte ga v zadnjih minutah peke.

Krompirček narežite na enakomerno velike trakove. To bo omogočilo enakomeren čas pečenja in pomagalo zagotoviti, da bo vsak krompirček hrustljav.

Namočite krompirček. Ko je krompirček narezan, ga vsaj za 30 minut ali celo noč potopite v skledo s hladno vodo. S tem odstranimo odvečni škrob in omogočimo boljšo hrustljavost.

Obrnite krompirček. Približno na polovici pečenja vzamemo pekač iz pečice in vsak krompirček obrnemo. Zaupajte nam, to naredi ogromno razliko v končnem okusu in teksturi!

Ohladite. Ko je krompirček popolnoma pečen, pustite, da se krompirček 2 minuti hladi na sobni temperaturi. Tako bo še bolj hrustljav.

Krompirček pomokajte s koruznim škrobom: ključ do resnično hrustljavega krompirčka je koruzni škrob. Da, to je skrivna sestavina, ki pomaga doseči tisto popolno hrustljavo zunanjost, ki jo srečamo v restavracijah.

Počakajte na sol: dodali jo bomo čisto na koncu, kar bo prav tako pomagalo pri hrustljavosti in omogočilo soljenje po okusu. Zmagovalno!

Foto: Ella Olsson

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča