Recept - odlična fokača s paradižnikom
Fokača ali italijansko focaccia je hrustljav in zelo okusen kruh, ki ga lahko obogatimo z različnimi dodatki. Dišeča in aromatična je idealna kot prigrizek ali samostojna jed v hladnih jesenskih dneh.
Pri pripravi fokače smo lahko kreativni in dodamo svoje najljubše začimbe in zelenjavo. Aroma olivnega olja in paradižnika v sveže pečenem hrustljavem kruhu pa redkokoga pusti ravnodušnega.
Sestavine:
- 2 žlički suhega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 180 ml mlačne vode
- 350 g bele moke
- 1 žlička soli
- 5 žlic olivnega olja
- češnjevi paradižniki
- česen
- rožmarin
Priprava:
V večjo posodo vlijemo 5 žlic vode (od skupne količine), žlico moke, kvas in sladkor. Vse skupaj dobro premešamo. Kvasu dodamo moko, sol, 2 žlici olja in preostalo vodo. Zamesimo v gladko testo. Testo pustimo počivati vsaj eno uro, da naraste. Paradižnike operemo in jih narežemo na polovice. Testo po tem, ko je počival, na pomokani površini mesimo še 5 minut. Testo razvaljamo in ga postavimo v naoljen pekač. Vanj položimo češnjeve paradižnike in po želji sesekljan česen ter premažemo s preostankom olivnega olja. Potresemo z rožmarinom. Pečemo v segreti pečici (220 stopinj) Približno 20 minut.
Dober tek!
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine