Recept - Gratinirane skutine palačinke

Anja Mrevlje 24.01.2020
Palačinke

Gratinirane skutine palačinke so sladica, ki jo obožujemo prav vsi. Le da si jih redko pripravimo. Recept za gratinirane palačinke je preprost, le priprava nam bo vzela malo več časa, ves trud pa bo popračan z nasitnimi in dišečimi palačinkami iz pečice. Lahko jih ponudimo kot samostojno jed ali kot sladico po kosilu. 

Sestavine:

Za 15 palačink potrebujemo …

  • 250 g bele moke
  • 3 jajca
  • 500 ml mleka
  • 100 ml mineralne vode
  • ščep soli
  • po želji bio limonina lupinica in vanilijev sladkor

Nadev:

  • 500 g skute
  • 200 g kisle smetane
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 jajce

Preliv:

  • 2 dl kisle smetane
  • 1 jajce

Gratinirane palačinke. Foto: Depositphotos

Priprava:

V večji posodi z metlico ali električnim mešalnikom zmešamo jajca, mleko, mineralno vodo, sol in po želji še limonino lupinico in vanilijev sladkor. Dodamo moko in testo zmešamo v gladko zmes. Pokrito posodo pustimo počivati do pol ure. Če mase na porabimo takoj jo hranimo v hladilniku. 

Palačinke spečemo po običajnem postopku. V ponev kanemo par kapljic olja in na segreti ponvi spečemo palačinke. Palačinko na eni strani pečemo eno minuto, ko jo obrnemo pa približno pol minute. Med peko pazimo, da je ponev segreta enakomerno. Če je temperatura previsoka se notranjost palačinke ne speče dovolj dobro, pri nizki temperaturi pa se pečejo prepočasi, zato se lahko zgodi, da so trše in bolj suhe. 

Za nadev v posodi zmešamo nepasirano skuto, kislo smetano, sladkor in eno jajce. Z njim namažemo vsako palačinko posebej in jo zavijemo. Ko so palačinke pripravljene jih položimo v namaščen pekač eno zraven druge. Na koncu jih prelijemo s prelivom iz kisle smetane in jajca in jih na 180 °C pečemo 30 minut. 

Gratinirane skutine palačinke lahko pred serviranjem po želji potresemo s sladkorjem v prahu.

Dober tek! 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča