Kam potovati v hladnih jesenskih mesecih?

Klavdija Rupar 03.11.2023
pexels-michaela-3567189

Hladni in jesenski meseci kar kličejo po oddihu v toplih krajih, kjer si vsaj za kakšen teden podaljšamo poletne temperature, se pogrejemo na soncu in se pripravimo na dolgo zimo.

A ljudje smo si različni in mnenja smo, da je lahko jesenski oddih odvisen od vaših preferenc in želja - nekateri se bodo raje odločili za potovanja in uživanje v toplih krajih, drugi pa bodo raje obiskali eno izmed sosednjih mest in uživali v pravem jesenskem vzdušju.

Če iščete ideje, kam odpotovati letošnjo jesen, smo za vas pripravili nekaj destinacij, ki so več kot vredne ogleda in vam bodo zagotovo všeč tudi v jesenskem času.

Malta

Malta je zagotova ena izmed tistih destinacij, kjer boste še do konca novembra našli precej visoke temperature, se nadihali svežega morskega zraka, obenem pa našli tudi veliko zanimivosti. Je majhen otoček tik pod Sicilijo, ki vas bo navdušil z vožnjo po levi strani, mešanico arabske in evropske arhitekture. Otok je še posebej zanimiv, ker sta uradni jezik angleščina in malteščina (mešanica italijanščine in arabščine), v enem tednu pa ga lahko prevozite po dolgem in po čez. Če niste navdušeni nad vožnjo po levi strani, vsekakor priporočamo, da se raje odločite za vožnjo z avtobusom.

pexels michaela 3567189

Malaga

Malaga je mesto na jugu Španije, ki vas bo podobno kot Malta do konca novembra še grela z dokaj visokimi temperaturami. Oglejte si mesto, privoščite si dnevni izlet do Gibraltarja, kjer boste vstopili v ozemlje Združenega kraljestva in se slikali z opicami in se zapeljite do sosednjih mestec - Granade, Marbelle ali Ronde. Predvsem pa uživajte v počasnem in živahnem španskem življenju ter ne pozabite na tapase in sangrijo.

city 71379581280

Budimpešta

Budimpešta je primeren oddih za vse, ki si ne želite skočiti na letalo in ki ste malenkost omejeni s časom. S prestolnice boste v glavnem mestu Madžarske v petih urah, samo mesto pa ponuja toliko zanimivosti, da nekaj dni ne bo dovolj za ogled. Privoščite si dan v termah, oglejte si paralament in se sprehodite po trgu Herojev ter si oglejte celotno mesto z Budimskega gradu ali z Ribiške bastije (Fishermen's Bastion), cel dan pa lahko preživite v parku Margaret, ki ga obdaja reka Donava. Ne pozabite tudi na tradicionalno madržarsko hrano. Na poti nazaj se lahko vrnete skozi Dunaj, kjer si privoščite dunajski zrezek ali saher torto. Če boste na pot šli proti koncu novembra ali decembra, pa je obvezen tudi postanek na katerem izmed božičnih sejmov.

pexels szabolcs toth 3148096

Apulija

Italija je vedno dobra ideja. Letalo iz Trsta vas bo pripeljalo v Bari, obmorsko prestolnico Apulije, vendar naj bo to le vaša izhodiščna točka. Z vlakom ali avtobusom se odpravite na dnevne izlete do vseh ostalih mestec v bližini. Oglejte si Monopoli, Polignano a Mare, obvezen pa je tudi postanek v Materi, kjer so snemali zadnjega Jamesa Bonda. Pa ne pozabite na trulli hišice v Alberobellu in belih mestec, kot sta Ostuni in Locorotondo. Povezave z javnim prometom so zelo dobro urejene in na vsaki od teh destinacij ste v maskimalno uri vožnje iz Barija. Dodajte temu še pico, pašto, lazanjo in druge italijanske jedi, pa imate nekaj dni brezskrbnega dopusta. 

pexels toby christopher 18290115
Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika