Pet urbanih mest v Srbiji za popoln zimski oddih

CITYLIFE 28.10.2023
otvorna

Izjemno topla jesen nas še vedno vabi ven, v naravo, na obalo, v parke, ob reke in jezera ... nimamo druge izbire kot uživati, dokler lahko! Kljub temu ne bomo dolgo čakali na trenutek, ko bomo lahko kratka oblačila zamenjali z toplimi jopami in plašči. S hladnejšim vremenom vedno pride tudi priljubljen kratek obisk v eno izmed toplih restavracij, kavarn, muzejev, kinomatografov, gledališč in drugih urbanih destinacij, ki so srce družabnega življenja v zadnjih mesecih leta. Ne glede na to, ali načrtujete oddih za advent ali novo leto ali pa se odpravljate s prijatelji na zabavo ob koncu tedna, srbska mesta vas pričakujejo z odprtimi rokami, z moderno in kakovostno ponudbo, v kateri bo vsak ljubitelj mestnega vrveža in prijetne praznične atmosfere našel nekaj zase. Ker so v bližini, lahko večino teh destinacij obiščemo z avtom, kar je velika prednost za družine, pa tudi za tiste, ki radi raziskujejo destinacijo ali pa se odpravijo na potovanja s svojim avtom.

Tukaj je 5 mest za 5 različnih vrst zabave, vsako s svojimi prednostmi in lepotami, ki jih morate spoznati. Morda vas preseneča, da Beograda ni na seznamu, vendar o njem verjetno že veste vse. Začnemo na severu, v Vojvodini, kjer se življenje odvija v počasnem ritmu prostrane ravnice, nato pa se odpravimo proti jugovzhodu države, kjer bomo presenečeni nad njihovo kulinarično ponudbo. Kam se bomo odpravili in katere urbane kotičke v Srbiji bi radi obiskali, pa se odločimo sami.

Subotica

suboticaSubotica (foto: Turistička organizacija grada Subotice)

Med jesensko in zimsko sezono mesto na skrajnem severu Srbije turistom nudi možnost raziskovanja kulturnih znamenitosti - mestne hiše, palače Reich, sinagoge, mestnega muzeja in mnogih drugih stavb v secesijskem slogu. Vse te znamenitosti Subotice povezuje peš cona s kavarnami in trgovinami, ki s svojim duhom preteklih časov ponuja turistom drugačno vzdušje. Turistična organizacija mesta Subotica vsako sredo ob 10. uri in vsako soboto ob 13. uri organizira "brezplačne sprehode", namenjene lažjemu spoznavanju mesta. Začetna točka teh ogledov je Modri vodnjak, ki se nahaja v neposredni bližini Mestne hiše. Gostje se lahko razvajajo s kozarcem vrhunskega vina med obiskom nekaterih najbolj znanih vinskih kleti v Srbiji ali pa uživajo v domači hrani, ki je mešanica kuhinj vseh narodov, ki tam živijo. Če raje uživate v naravi in vreme to dovoljuje, se le nekaj kilometrov od mesta nahajajo zaščitena naravna območja, kmetije, hlevi in slikovita vasica. "Winter Fest" poteka v središču mesta od 4. decembra 2023 do 8. januarja 2024 in obiskovalcem ponuja različne gurmanske dobrote, ročno izdelane izdelke in številne druge zanimivosti. Novo leto 2024 se tradicionalno praznuje na osrednjem mestnem trgu, v organizaciji Turističke organizacije grada Subotice in Mestne občine Subotica.

Novi Sad

novi sadNovi Sad (foto: Aleksandar Milutinović)

Novoletni in božični prazniki so čas veselja, obdarovanja in krajših potovanj. Novi Sad, že tradicionalno, vstopi v popolno praznično vzdušje v začetku decembra, ko se glavne mestne ulice preobrazijo v čarobne pokrajine, okrašene z ustvarjalno razsvetljavo. Kot v božičnih filmih je Novi Sad nepogrešljivo mesto za ustvarjanje fotografskih spominov. Glavni mestni trg bo tudi letos še dodatno okrašen s festivalom sladkarij, peciva, pesmi in nasmehov - imenovanim "Novosadski Zimzoland". Tudi letos bo božični sejem prava mala oaza daril, s katerimi lahko razveselite svoje najbližje. Posebnost Novi Sada je v tem, da se praznična čarobnost čuti na več lokacijah, zato vas pred nakupovalnim centrom Promenada čaka zimski festival "Božično čudo". Zimsko pravljico dodatno obogati čarobni "Ledeni gozd", ki Dunavski park spremeni v pravo pravcati pravljično drsališče. Otroški nasmehi in drevesa okrašena z lučkami ustvarijo okolje polno veselja in sreče. Tudi najstarejši tržnici v mestu bosta dvakrat v decembru postali prava mala vas, kjer lahko na "Nočnem sejmu" najdete izdelke lokalnih proizvajalcev, kar je odličen uvod v novoletno praznovanje. Za ljubitelje glasbe so tu tradicionalni novoletni koncerti klasične glasbe, medtem ko lahko novo leto v Novem Sadu pričakate z organiziranimi praznovanji na prostem. 

Čačak

cacakČačak (foto: Dejan Živković)

Novost v turistični ponudbi Čačka med zimskim obdobjem je odprtje nove etnološke razstave v okviru projekta "Čačak - prestolnica kulture". Osrednji datum je 18. december, ko se obeležuje Dan mesta Čačka in ko bo odprta etnološka razstava v Hadžićevi oziroma v Wiererovi hiši. Ta stanovanjska stavba, zgrajena sredi 19. stoletja v akademskem neoklasicističnem slogu, je imela prvotnega lastnika, trgovca Vladimira Hadžića, vendar so se skozi zgodovino lastniki stavbe večkrat menjali. Začetkom 20. stoletja je hiša pripadala nemškemu državljanu Sigmundu Wiereru, ki je takrat upravljal pivovarno družine Kraen. Zaradi tega je ta hiša znana tudi kot Wiererova hiša. Etnološko okolje tipične mestne hiše bo prikazalo življenje mestne družine od sedemdesetih let 19. stoletja do tridesetih let 20. stoletja. Razstava "Mesto pod mestom" je nastala kot rezultat arheoloških raziskav v zvezi s časom rimskega obdobja, in obiskovalci bodo lahko odkrivali novo odkrito poznoantično utrdbo iz 4. in 5. stoletja. 

Kragujevac

kragujevacKragujevac (foto: Neda Gavrilović)

Jesenska in zimska sezona v Kragujevcu prinašata številne razstave, festivale in prireditve, ki privabijo veliko domačih in tujih gostov. V Narodnem muzeju Šumadije si lahko gostje ogledajo večpredstavno zgodovinsko razstavo "Knez Mihailo. Rođeni Kragujevčanin", ki je bila odprta 16. septembra 2023, na dan, ko je pred dvema stoletjema bil rojen knez Mihailo. Razstava je bila odprta v okviru prireditve "Dani kneza Mihaila" in bo na ogled v naslednjem letu. Ljubitelji in proizvajalci rakije se bodo tudi letos že četrtič srečali na "Šumadijskom festivalu rakije", ki bo 2. decembra v Exclusive Event Centru v Kragujevcu. Obiskovalci te prireditve bodo lahko poskusili več kot 120 vrhunskih rakij iz celotne Srbije, saj so med razstavljalci tudi nekatere najbolj znane domače destilarne. Šumadijski festival rakije je bil ustanovljen z namenom dvigniti raven kulture uživanja rakije in izboljšati položaj destilarnic preko promocije, distribucije in prodaje izdelkov, pa tudi razvoja in promocijskih tur po destilarnicah kot posebne turistične ponudbe. Za ljubitelje pop kulture je na voljo tudi prvi muzej koles in pop kulture v Srbiji in na Balkanu, ki je bil odprt v Kragujevcu v začetku oktobra. Interaktivni muzej "20 Cola" vključuje razstavno postavitev s prek tisoč eksponati, med katerimi so kolesa izdelana od leta 1920 do danes, otroške igrače iz celega sveta, izdelane od leta 1900 dalje, pa tudi stripovske zbirke, video igre in tehnične naprave iz druge polovice prejšnjega stoletja.

Niš

nisNiš (foto: Ivan Mančić)

Niš je ena najzanimivejših zgodovinskih destinacij v Srbiji. Ko obiščete kraje od prazgodovine do danes, boste slišali neverjetne zgodbe o cesarjih in junakih, zgodbah o trpljenju in pogumu, ki nikogar ne bodo pustile ravnodušnega. Niš ni znan le po bogati zgodovinski dediščini, temveč tudi po raznoliki in okusni gastronomski ponudbi, odličnem izletu in duhu juga Srbije. Ta mesto, ki se nahaja na jugu Srbije, ima dolgo tradicijo priprave posebnih domačih jedi, ki so postale nepogrešljiv del njegove identitete. Obisk gostilne je pomemben del lokalne kulture in tradicije. Tam boste spoznali ne le gurmanske specialitete, ampak tudi duh in tradicijo juga Srbije. Herwig Buhrow, uradni bloger letalske družbe Ryan Air, je zapisal svoj vtis o Nišu: "Ljudje tukaj se veselijo, in zgodbe iz Niša, ki jih boste pripovedovali, jih gotovo nihče od vaših prijateljev ni slišal ali doživel." Kulinarična ponudba Niša odraža raznolikost kultur in vplivov, ki so se skozi stoletja prepletali v tem mestu na križišču poti. Od vzhodnih dobrot, prek tradicionalnih srbskih jedi, do edinstvenih lokalnih kulinaričnih dobrot, Niš ponuja široko paleto okusov za vse gurmane. Ob božičnih praznikih je vzdušje v mestu posebno, in druženje ob znani "niški merak" postane nepozaben spomin. Med 28. in 31. decembrom se organizirajo "Božični dnevi v Nišu", kjer se lahko zabavate ob raznovrstnem umetniškem, zabavnem in otroškem programu, in okrašene lesene hišice postanejo razstavno-prodajna mesta niških ustvarjalcev in umetnikov, kjer lahko poskusite kuhano vino, dišeče pecivo in druge niške kulinarične dobroto.

Več na serbia.travel!

Naslovna fotografija: Aleksandar Milutinović

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika