Božični čas v Nemčiji – razvajanje za vse čute

Helena Peterlin 02.12.2023
citylife-72---nemcija-nasl-slika

Adventni čas, ki se začne 3. decembra, s seboj prinaša pričakovanje božiča in priprave na praznike. Priprave obsegajo okrasitev hiše, izdelavo adventnih venčkov in koledarjev ter peko piškotov. Pomemben praznični običaj je tudi obisk božičnega sejma. Na sejmih vlada prazničen duh, tam pa vas čakajo ročno izdelana darila, izdelki lokalne obrti in seveda bogata ponudba božičnih dobrot. 

frankfurt na majni božični sejem © shutterstock lekaviciusFrankfurt na Majni, božični sejem. © Shutterstock/ Lekavicius

Za mnoge obisk božičnega sejma ni popoln brez skodelice kuhanega vina ali otroškega punča, ki prežene zimski mraz. Božični sejmi so tudi izvrstna priložnost za nakup daril za najdražje. Na stojnicah boste našli nekaj za vsak okus, od ročno izdelanega nakita do umetniških okraskov. Ne glede na vse pa boste s sejma gotovo odšli praznično razpoloženi.

heidelberg božični okraski na božičnem drevescu © dzt francesco carovillanoHeidelberg, božični okraski na božičnem drevescu. © DZT/ Francesco Carovillano adventni venček © getty images westend61Adventni venček. © Getty Images/ Westend61 neuhausen rudno gorovje erzgebierge hrestač © tourismusverband erzgebirge e.v. rené gaensNeuhausen, Rudno gorovje Erzgebierge, hrestač. © Tourismusverband Erzgebirge E.V./ René Gaens

Zima v Nemčiji seveda pomeni tudi zabavo na snegu. V številnih regijah vas čakajo čudoviti kraji za zimske dejavnosti, kot so pohodništvo, sankanje in drsanje. Zasneženi gozdovi in hribi kar vabijo na sprehode in dogodivščine na svežem zraku.

Nemci pa božiča ne praznujejo le z okrašenimi drevesci in darili, temveč se ponašajo tudi z bogato tradicijo pesmi in peciva. Praznično vzdušje si tako pričarajo z božičnimi pesmimi ter peko slastnih medenjakov in božičnega kruha stollen. Marsikdo posluša tudi oddaje in podcaste, v katerih strokovnjaki za potovanja delijo praznične nasvete in popotnikom pomagajo odkriti najboljše božične sejme in zimske radosti.

božični kruh stollen © unsplash jennifer pallianBožični kruh stollen. © Unsplash/ Jennifer Palliannürnberg peka božičnih medenjakov © dzt jens wegenerNürnberg, peka božičnih medenjakov. © DZT Jens Wegener

Prazniki so v Nemčiji nedvomno čas za refleksijo, veselje in skupnost. Takrat čas preživljamo z družino in prijatelji ter se prepustimo edinstvenemu čarobnemu vzdušju, ki nas prevzame samo enkrat v letu. Nemčija vas vabi z bogatim naborom doživetij in tradicij, zahvaljujoč katerim bo božični čas nepozabno doživetje za vse čute.

SREČNO 2024!

deutschlandslb2bkombikastenobenpngdigital

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika