Zimski glamping - razkošje v objemu zime

CITYLIFE 17.12.2018
maribor

Včasih so to leseni šotori, arhitekturno dovršene hiške s steklenimi strehami, šotori, vpeti med drevesne krošnje, ali pa kar odštekane hiške na drevesih ... Skupno jim je to, da jim ne manjka zasebnosti in udobja, kot so savne, vodne kopeli, ponudba masaž in vrhunske kulinarike - za tiste, ki so radi v stiku z naravo, a ne na račun prestiža.

Gozdne vile, Bled

Prvič naj bi se beseda glamping pojavila leta 2005, pri nas pa prvi pravi glamping pet let kasneje na Bledu. Takrat so Sava Hotels & Resorts v blejskem kampu poleg klasičnega kampiranja začeli ponujati tudi Glamping Gozdne vile, namenjene parom, kasneje pa še glamping za družine. Ideja o glampingu se je porodila na podlagi povpraševanja po klasičnih plastičnih mobilnih hišicah, a se jim ta vrsta namestitev ni zdela primerna za okolje.

Foto: Aljoša Videtič

Zato so se odločili, da izdelajo hišice iz naravnih materialov, pri čemer so bili omejeni z zakonskimi predpisi glede velikosti. Pri prebiranju podatkov o avtohtonih oblikah namestitev in gradbenih materialih so naleteli na kožarice, ki so jih v gozdovih v okolici Bleda za zavetje pred dežjem nekoč uporabljali oglarji. Iz oblike kožaric so s pomočjo arhitektov razvili podobo hišk za glamping. Gozdne vile oziroma ljubke, majhne, lesene hišice so izdelane iz ekološkega neobdelanega macesnovega lesa in krite z macesnovimi skodlami. Postavljene so v odmaknjenem delu kampa, so izolirane in ogrevane, tako da omogočajo bivanje tudi pozimi, ko še posebej dobro dene kopel v leseni zunanji kadi, ogrevani na drva.
sava-camping.com

Foto: Aljoša Videtič

Panorama Glamping Visole, Visole

Na bistriškem Pohorju se nahaja romantična glamping hiška, ki letos prvič predstavlja tudi svojo zimsko ponudbo. Hiška stoji v samoti na vrhu hriba in ponuja čudovite razglede, predvsem pa mir in zasebnost. Narejena je iz pohorskega lesa in je dobro izolirana, pozimi jo ogreva električna kaminska peč. Ko zapade sneg, se gostje lahko sprostijo v vroči kopeli na prostem, ki je ogrevana na drva, ali pa si privoščijo piknik v postelji, zakurijo lasten ogenj in na njem pečejo različne dobrote. Mnogi se odpravijo tudi na jutranji ali večerni pohod po Visolah z baklami ali na adrenalinsko sankanje »na način naših dedkov in babic«, in sicer s sanmi, imenovanimi »pležuh«. Prav tako so možni izleti v okoliške kraje, ki vključujejo oglede vinskih kleti in degustacije, lončarjenje, spoznavanje ptujske kulturne dediščine in obisk dvorca Štatenberg.
panorama-glamping.com

Foto: Panorama Glamping Visole

Glamping Pibernik – Pr` Hostar, Bled

Sredi velikega travnika, obdanega z gozdom, nad reko Savo in v bližini Blejskega jezera leži Pension Pibernik oziroma Glamping Pr` Hostar. Lični bungalovi nudijo prostorno in udobno namestitev z lastno kopalnico in prho. Pred bungalovi je majhna terasa s kaminom za peko na žaru. In če morda zima ni najboljši čas za peko na žaru, se zagotovo splača nekaj časa preživeti na terasi, saj travnik pogosto obiščejo srne. Za aktivnejše goste so na voljo številne možnosti – od sprehoda okoli Blejskega jezera, obiska blejskega gradu pa vse do smučanja in obiska Pustolovskega parka Bled.
glamping-pibernik.com/pr-hostar

Foto: Pr` Hostar, Bled

Chateau Ramšak Glamping Resort, Maribor

Verjetno še najbližje klasičnemu šotorjenju je čarobna glamping izkušnja v Chateau Ramšak, v enem najčudovitejših in neokrnjenih delov Slovenije. Goste od zimskega mraza loči le tanka plast šotora. Premišljeno oblikovani šotori z razkošno notranjostjo so pozimi ogreti na prijetnih 24 stopinj Celzija, največje »zmrzljivce« pa grejeta poseben ogrevalni sistem, vgrajen v stranice postelj, in zasebni jacuzzi s 40 stopinjami. Na voljo je tudi hiška v lipovi krošnji, ki ima prav tako svoj jacuzzi in omogoča še lepše razglede na zasneženo vinorodno okolico v bližini Maribora. Vse nastanitve so skrbno umeščene v naravo, med njimi žubori potok, ki se steka v naravni ribnik. V neposredni bližini so vinogradi, dvorec Ramšak pa se ponaša z lastno vinsko kletjo in največjo vinsko prešo v Evropi. Vhod dvorca krasi potomka najstarejše trte na svetu. Poleg vina in lokalnih dobrot ponujajo tudi vinsko masažo z oljem iz grozdnih pečk. Prav gotovo bomo v čarobni atmosferi z edinstvenim pogledom doživeli popolno zimsko pravljico.
chateauramsak.com/si

Foto: Chateau Ramšak Glamping resort

Treehotel, Švedska 

Zgodba za odštekanimi bivališči v drevesnih krošnjah švedskega Treehotela ni nič manj nenavadna kot hiške same. V vasici Harads s 600 prebivalci na severu Švedske sta Kent in Britta, poklicni svetovalec in medicinska sestra, odprla majhno gostišče, kjer je nekega dne gostovala filmska ekipa, ki je v bližini snemala film z naslovom Ljubitelji dreves. Za namene produkcije so zgradili drevesno hiško in lastnikoma gostišča se je zdelo škoda, da bi lepa hiška samevala sredi gozda. Tako se je rodila ideja o hotelu v drevesih. Vsako izmed sedmih hišk je zasnoval drugi arhitekt, najbolj prepoznavne pa so NLP, ptičje gnezdo in zrcalna kocka. Vse hiške imajo talno ogrevanje in WC s kopalnico, le dve pa tudi tuš. A brez skrbi, tuši za ostale goste so na voljo v neposredni bližini – tako kot savne in fina restavracija.
treehotel.se/en/

Foto: Johan Jansson

The 5 Million Star Hotel, Islandija

Pravzaprav sploh ne gre za hotel z verjetno največjim številom zvezdic na svetu, temveč za posebne ture islandske agencije Buubble, kjer se med drugim spi tudi v t. i. mehurčkih. Izleti v skrivnostno islandsko pokrajino vključujejo oglede gejzirjev, slapov, vročih vrelcev, plaž z vulkanskim peskom in zanimivimi kamnitimi formacijami ter seveda spanje pod zvezdami. Pozimi lahko gostje iz postelje opazujemo zvezdnato nebo in severni sij, poleti polnočno sonce. Mehurčki so ogreti in namenjeni parom. V celoti so prozorni, tako da je edina možnost, da si gostje zagotovimo zasebnost, ta, da ugasnemo luči in se prepustimo čarobnosti noči. Pozimi sta na voljo dve turi – Zlati krog, ki poteka vzhodno od Reykjavika, in Južna obala. Mehurčki so v bližini mestec Fludir in Selfoss.
buubble.com

Foto: Buubble Tours

Levin Iglut – Golden Crown, Finska

Iz nekoč majhne ideje in družinskega posla je na Laponskem nastal luksuzni hotel s 24 steklenimi igluji. Vsak izmed njih ima posebno ogrevano steklo, ki se ne rosi, klimo, majhno kuhinjo, kopalnico in motorizirane postelje, ki jih je mogoče premikati v želeni položaj za najboljši ogled zvezdnatega neba in severnega sija. Glavna sezona je tako od konca novembra do aprila, ko so noči najtemnejše in ko zapade sneg, saj hotel nudi številne zimske aktivnosti. Na voljo so izposoja snežnih sani, safari s haskiji, vožnja s sankami, ki jih vlečejo severni jeleni, in krpljanje, najbližje smučišče pa je oddaljeno le pet kilometrov stran.
leviniglut.net/igloos

Foto: Levin Iglut - Golden Crown

Whitepod Hotel, Švica

Južno od Ženevskega jezera, nad mestecem Les Cerniers, stojijo kupole geometričnih oblik – pozimi so odete v belo, poleti v zelenkaste odtenke okoliške narave. Ti posebni bivaki stojijo med smrekami na 1.400 metrov nadmorske višine in so namenjeni okolju prijaznemu turizmu. To pomeni, da je velika francoska postelja, ki se skriva pod kupolo, postlana z ekološko posteljnino, oprema je iz naravnih materialov, predvsem lesa, vsi odpadki se reciklirajo in tudi sestavine okusnega zajtrka, postreženega kar v kupoli, so lokalnega izvora. Gostje sami poskrbijo za ogrevanje, in sicer s pečjo na drva ali pelete. Čeprav je notranjost nadvse udobna in stilsko dovršena, pa okoliška narava vabi s številnimi aktivnostmi – od smučanja na manjšem smučišču, namenjenem samo gostom hotela, do teka na smučeh, sankanja, sprehodov po 25 kilometrov dolgih označenih gozdnih ali gorskih stezah in izleta s pasjo vprego.
whitepod.com 

Foto: Bernhard Limberger


Besedilo: Manja Kovačič

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča