Tradicionalne božične jedi po svetu

Klavdija Rupar 10.12.2018
Foto: Pixabay

V Latinski Ameriki so značilni začinjeni tamali, na Češkem pa krap zavit v kruhovo skorjo. Ko pride do božičnih jedi, obstaja toliko različic, kot je vseh kultur po svetu. Britanci so znani po svojem puranu z različnimi dodatki, Nizozemci po palačnikah, v Nemčiji za božič jedo gosko, v Italiji pa ribe.

Spodaj o tem, kakšne božične jedi so značilne za različne države.

Nemčija

Nemška božična gos, je tradicionalna perjad, ki povezuje družine po celotni državi, v zadnjem času pa je vedno bolj popularna tudi pražena goska.

Nizozemska

Gourmetten je tipična nizozemska božična tradicija, pri kateri skupina ljudi sedi za mizo, vsak pa kuha svojo malo jed v svoji posodi. Podobno je fondiju, samo da za razliko od Francozov in Švicarjev ne uporabljajo sira, ampak pečejo meso, ribe in zelenjavo. Za njih so značilne tudi omlete in palačinke, ki jim dodajo različne omake in kruh s česnovim namazom.

Foto: Unsplash

Italija

V Italiji imajo na božični večer "Feast of the Seven Fishes". To pomeni, da pripravijo sedem različnih rib, na sedem različnih načinov. Jedi so ocvrte, prekajene, postrežene s paradižnikovo omako, vse pa so postrežene skozi celoten večer.

Foto: Unsplash

Rusija

Ena izmed najbolj eksotičnih božičnih jedi je zagotovo ruska, kar pomeni dinamično solato z več plastmi, ki jo pripravljajo v ruskih domovih. Sestavljena je iz rdeče pese, majoneze, narezanih trdo kuhanih jajc in slanika.

Foto: Unsplash

Poljska

Cmoki polnjeni s pire krompirjem, skuto ali kislim zeljem so tradicionalna božična jed na Poljskem. Po tradicionalnem receptu so cmoki trdo kuhani, v zadnjem času pa so vedno bolj popularni ocvrti. Servirani so z različnimi dodatki, kot je stopljeno maslo ali ocvrta čebula.

Foto: Unsplash

Slovenija

Najbolj tipična božična jed v Sloveniji je zagotovo potica. Najbolj znana je zagotovo orehova, v zadnjem času pa so vedno bolj znane tudi kokosova, pehtranova ali čokoladna. Recept, ki ga naše babice skrbno varujejo je precej zapleten, priprava pa dolgotrajna.

Foto: Depositphotos

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča