Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
Šest slastnih jedi, ki jih moramo poskusiti v Italiji
Pregrešno dobre pice, najrazličnejše testenine, omake, ob katerih se nam zavrti in dišeče fokače. To so jedi, ki nas nemudoma spomnijo na Italijo, toda če si privoščimo kulinarično popotovanje po njenih regijah in podeželju, najdemo šest jedi, ki jih moramo tam nujno poskusiti.
Se nam že cedijo sline, kajne? Nič zato, Italija vabi v vseh letnih časih, njene dobrote pa prav tako. Ob spodnjih jedeh nam ne bo le zakrulilo po želodcu, temveč bomo z mislimi že skočili na čudovito italijansko podeželeje ali obalo. Predstavljamo vam šest slastnih jedi, ki jih moramo v Italiji nujno poskusiti!
Ribollita
Ribollita je tradicionalna italijanska jed, ki je nekoč veljala za hrano revežev. Pripravljali so jo iz ostankov kruha in zelenjave, ki je ostala gospodarjem, in sicer tako, da so zelenjavo preprosto ponovno zavreli v vodi in si pripravili večerjo. Kljub njeni skromni zgodovini je to danes ena najbolj pomembnih, pa tudi izjemno okusnih toskanskih jedi.
Ribollita, foto: CNT
Risi e Bisi
Risi e Bisi je pravzaprav preprosta jed iz riža in graha in čeprav ne zveni kot sofisticirana italijanska jed, je presenetljivo nadvse okusna. Je kot nekakšna tradicionalna rižota, le da jo pri pripravi ne mešajo, zaradi česar ohrani izrazite okuse riža, graha in dodanih začimb.
Risi e Bisi, foto: Taste.com
Tortellini en Brodo
Tortellini en Brodo je za mnoge v severni Italiji, še posebno v regiji Emilija Romanja, povsem vsakdanja jed, največkrat v času počitnic. Za razliko od tipičnih tortelinov, ki jih velikokrat postrežejo v smetanovi omaki, so te pripravljeni preprosto – v domači piščančji juhi, ki jo nato potresemo še s sveže naribanim parmezanom.
Tortellini en Brodo, foto: CNT
Canederli
Tako kot toskanska Ribollita so Canederli iz Južne Tirolske pripravljeni iz ostankov kruha, le da ga tu zmešajo z jajci in mlekom ter nato iz mase naredijo majhne kroglice. Velikokrat jm dodajo šunko, sir in začimbe, nato pa jih skuhajo v goveji ali piščančnji juhi. Naj si nam jih postrežejo s stopljenim maslom ali plavajoče v juhici, Canederli so v zimskem času tista jed, ki nas bo nemudoma pockrljala in ogrela.
Canederli, foto: CNT
Osso buco alla Milanese
Osso Bucco je tista jed, ki jo moramo v Italiji nujno poskusiti. Telečje meso, počasi kuhano v belem vinu z zelenjavo in postreženo z omako gremolata nas nikakor ne bo razočaralo. Z omako pa nikakor ne varčujmo, saj se z masleno notranjostjo teletine več kot odlično ujame.
Osso buco alla Milanese, foto: CNT
Cacciucco
Cacciucco je jed, ki bo navdušila tudi tiste, ki niso ljubitelji morskih jedi, saj je začinjena žmohtna obara iz morskih sadežev, doma iz Livorna, naravnost božanska. V preteklosti so jo v ribarnicah pripravljali iz neprodanega ulova tistega dne, največkrat so bile to školjke, lignji in hobotnice. Priprava je po italijansko preprosta: ribe skuhajo v posodi, obogateni s paradižniki, žaljbom in česnom, postrežejo pa s hrustljavim kruhkom, s katerim nato pomažemo krožnik do čistega.
Cacciucco, foto: CNT