So ogljikovi hidrati res naši sovražniki?

Klavdija Rupar 13.07.2021
brooke-lark-agjp08-hbyy-unsplash

Razmišljate o dieti a ne veste, kje začeti? Vsekakor pa se dobro zavedate, da morate povsem izključiti ogljikove hidrate, saj vam tako narekujejo prav vsi članki, ki ste jih našli na spletu.

Ogljikove hidrate vsi povezujemo s testeninami, kruhom in picami. Vse to je res, a v resnici jih najdemo tudi v sadju, zelenjavi, žitih, oreščkih, semenih, mlečnih izdelkih in v večini slaščic. 

A ogljikovi hidrati niso samo slabi, ampak so ena izmed obveznih hranil, ki ga morate dodati k svoji prehrani. Nobene hrane namreč ni povsem priporočljivo dati stran z jedilnika, saj naše telo potrebuje prav vse, seveda v zmernosti in mejah normale.

Kaj ogljikovi hidrati naredijo za vaše telo?

Skupaj s proteini in maščobami ogljikovi hidrati vašemu telesu dajo energijo. Vaši možgani, mišice in celice vse potrebujejo ogljikove hidrate. Sicer vaše telo lahko preživi tudi samo z zdravimi maščobami in proteini, a so ogljikovi hidrati tisti, ki naj bi telesu zagotovili pravo energijo.

Kateri so dobri ogljikovi hidrati?

Kompleksni ogljikovi hidrati igrajo pomembno vlogo v uravnoteženi in zdravi dieti. Poskrbijo namreč za energijo, vas napolnijo po telovadbi in uravnavajo raven sladkorja v krvi.

Katera hrana vsebuje ogljikove hidrate:

  • Sadje, kot so maline, jabolka in banana.
  • Zelenjava, kot so brokoli, artičoke in listanta zelenjava pa tudi sladki krompir.
  • Oreščki in semena, kot so bučna, chia in lanena semena
  • Stročnice, kot je sta leča in črni fižol.
  • Polnovredna hrana, kot so ovseni kosmiči, kvioja in proso.

Preprosti in kompleksni ogljikovi hidrati

Preprosti ogljikovi hidrati so tisti, ki jih večinoma najdete v predelani hrani. Vaše telo jih prebavi hitro in se prenesejo v celice, kjer so shranjeni za energijo v prihodnosti. Gre za izredno poceni sladkorje, ki jih večja podjetja uporabljajo v svojih proizvodih.

Kompleksni ogljikovi hidrati pa so precej bolj počasi prebavljivi, najdemo pa jih v korenju, brokoliju, jabolkih in kvinoji. So več kot preprosti sladkorji, saj vsebujejo tudi vlaknine in škrob. Ker vsebujejo več hranil, so tudi bolj zdravi in priporočljivi.

Kot že rečeno ogljikovi hidrati niso slabi, ampak so brez težav del vašega zdravega načina življenja. Poskrbijo namreč za več energije. Vsekakor pa je pametno posegati po kompleksnih ogljikovih hidratih in tistih, ki jih najdete v sadju in zelenjavi.

Vir: Camillestyles.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika