Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
Recept - spomladanska rižota s šparglji
Težko pričakovana sezona špargljev je tu. Naj bodo divji ali gojeni, šparglji so okusen in zdrav spomladanski priboljšek, ki ga lahko pripravimo na raznorazne načine. Tokrat si poglejmo kako nastane slastna spomladanska rižota s šparglji.
Rižota s šparglji je zdrav in lahek obrok, popoln za spomladansko vzdušje. Priprava nam bo vzela le približno pol ure časa.
Sestavine:
- 160 g riža, najbolj primeren je okroglozrnati
- 250 g svežih špargljev (gojenih ali divjih)
- 1 čebula srednje velikosti
- 1 strok česna
- 2 dcl zelenjavne jušne osnove ali polovica jušne kocke
- 2 žlici olivnega olja
- 20 g masla
- 0,5 dcl belega vina
- 4 žlice sladke smetane za kuhanje
- sol in poper
- parmezan za ribanje
Preberite še: Recept - solata s testeninami in svežimi šparglji
Priprava:
Najprej na drobno nasekljamo čebulo in česen, ju prepražimo na olju ter posolimo. Zalijemo z vinom in mešamo dokler ne izpari. Nato dodamo riž in dobro premešamo. Vlijemo juho oziroma enako količino vode z razdrobljeno jušno kocko. Kuhamo tako dolgo, da riž v sredini ostane še čvrst, medtem po potrebi dodajamo vodo. Obenem v dodatni ponvi stopimo maslo in na njem podušimo nasekljane šparglje. Primešamo jih rižu in po potrebi še posolimo in popopramo. Na koncu vmešamo še sladko smetano in poljubno količino naribanega parmezana. Rižota naj pred serviranjem počiva nekaj minut.