Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
Recept - špinačna pita s feta sirom
Če potrebujemo novo idejo za popestritev jedilnika, nas bo navdušil špinačni ''kiš'' oziroma slana pita s feta sirom. Okusna pita je primerna tudi za vegetarijance, privoščimo pa si jo lahko za malico, kosilo ali večerjo.
Sočni zelenjavni "kiš" je dober tako vroč kot tudi ohlajen. Za pripravo in peko bomo skupaj potrebovali približno dve uri in pol.
Sestavine:
- 300 gramov krhkega testa
- 700 gramov sveže špinače
- 250 gramov nepasirane skute
- 200 gramov feta sira
- 100 mililitrov sladke smetane
- 5 jajc
- strok česna
- 2 žlici olivnega olja
- sol in poper
Preberite še: Recept - Granola za zdrav zajtrk
Priprava:
Špinačne liste operemo in osušimo. Skupaj z nasekljanim česnom jih prepražimo na olivnem olju, da se zmehčajo. Špinačo ohladimo, nasekljamo in zmešamo s skuto, 4 jajci in smetano. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Krhko trsto lahko kupimo že pripravljeno ali pa ga zmesimo iz moke, masla, jajca in par žlic vode. Nato z njim obložimo pekač. Na testo razmažemo našo špinačno zmes, po vrhu pa nadrobimo feta sir. Pečemo okoli 50 minut na 190 stopinjah z ventilacijskim programom. Nekaj minut pred koncem peke lahko rob testa za lepši izgled premažemo s preostalim jajcem. Po peki pustimo počivati pol ure. Po želji lahko nadevu pred peko dodamo tudi nasekljano šunko ali drugo zelenjavo.
Mmm, že diši!
Foto: Fraichenutrition