Recept: Pravi domači italijanski sladoled

Tina Lagler
Sladoled (foto: Unsplash)

Ker je "gelato", italijanski sladoled, če najdemo tistega pravega, božanskega okusa in ima pridih italijanske mističnosti, bi bil greh, če ga ne bi sami poskusili pripraviti doma. Je nekoliko bolj gost kot običajni sladoled in ima intenzivno aromo, ki deluje kot nekakšna kulinarična čarovnija. Poskrbimo, da ga, ko ga pripravimo, postrežemo na temperaturi med 10 in 20 stopinj Celzija, saj bo ohranil mehkobo in se bo v ustih kar stopil.

Sestavine:

  • 2 skodelici polnomastnega mleka
  • ¾ skodelice skladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 1 skodelica polnomastne smetane
  • ¾ čajne žličke soli
  • 6 žlic čiste pistacijeve paste

PREBERITE ŠE: Recept: Domači sladoled iz samo štirih sestavin

Priprava: V globoki posodi dobro zmešamo rumenjake in sladkor ter dodamo mleko, smetano in sol. Dobro premešamo. Na srednjem ognju ali temperaturi kuhamo in vsake toliko premešamo, dokler termometer ne pokaže 77 stopinj Celzija. Odstavimo s štedilnika in zmes prelijemo skozi cedilo v posodo, ki jo nato pokrijemo in jo čez noč oziroma do tri dni postavimo v hladilnik. Ko je dodobra ohlajena, jo v posodi za sladoled zmešamo do črvstosti. V neprodušni posodi naj se nato še od 4 do 5 ur ohlaja v hladilniku, od koder jo 15 minut pred serviranjem vzamemo in postrežemo v sladolednih skodelicah. Za piko na i dodajmo še dve borovnici ali, če smo dovolj drzni, dodajmo žličko preproste slivove marmelade s sivko.

Foto: Unsplash / Neven Krcmarek

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča