Recept - pečeno korenje
Pečeno korenje z mešanico začimb je kot nalašč za vikend brunce ali zdrave večerje.
Čeprav v zraku ni občutka, da se počasi a vztrajno približujejo vroči poletni dnevi, koledar pravi drugače. Vroči poletni dnevi pa so kot nalašč za pripravo hitrih jedi, za katere ne potrebujemo veliko časa in so prava osvežitev. Tokrat imamo za vas pripravljen recept za pečeno karamelizirano korenje, ki ga postežemo s harisa pasto, grškim jogurtom in pistacijami.
Sestavine:
- Šop opranih in olupljenih korenjev, ki jim odrežemo vrhnji del
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 2 čajni žlički medu
- 1 čajna žlička harisa paste
- ¼ skodelice navadnega grškega jogurta
- 2 jedilni žlici sezamove paste
- 2 jedilni žlici limonovega soka
- sol in poper
- 2 jedilni žlici popečenih pistacij
Priprava:
Pripravimo žar in vse debeljše korenje razrežemo na polovico, da so vsi približno enako debeli. V večji posodi zmešamo olje, med in harisa pasto. Dodamo korenje, da se celo korenje premaže z mešanico.
Korenje položimo na žar in pečemo toliko časa, da postanejo mehki in malenkost karamelizirani, približno od 10 do 12 minut. Prestavimo na krožnik.
V drugi posodi zmešamo grški jogurt, sezamovo pasto, limonov sok, ¼ čajne žličke soli in popra. Dodamo nekje dve jedilni žlici vode, oz. več če je mešanica preveč gosta. Mešanico nato polijemo preko korenja in dodamo popečene pistacije.
Postrežemo kot brunch ali večerjo.