Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
Recept: gaspačo - hladna juha iz paradižnikov
Originalni recept za popularno hladno juho iz zrelih paradižnikov prihaja iz andaluzijskega območja in pri pripravi ne vključuje nikakršnega pogrevanja, le nabor pravih sestavin. Tokrat vam ponujamo preprost recept za pripravo gaspača za potešitev lakote v vročih poletnih dneh.
Recept za pripravo gaspača mora vsebovati le pravi nabor sestavin, električni mešalnik ali mežnar in vsaj 60 minut časa, ki jih mora jed odležati v hladilniku.
Za pripravo jedi potrebujemo:
- Kilogram zrelih paradižnikov
- Dve debeli rezini dan ali dva starega kruha
- 1 srednje veliko kumaro
- 1 šalotko
- 1-2 stroka česna
- 2 žlici šerija ali kisa
- Četrtino skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
- Sol in poper
PREBERITE ŠE: Recept: Črna ribja juha, krompirjeva espuma in pečena hobotnica
Priprava:
Paradižnike za kratek čas pomočimo v vrelo vodo, da jih lahko lažje olupimo in jih grobo sesekljamo. Kumaro olupimo, jo razpolovimo in ji odstranimo semena (nekaj paradižnikov in kumare si lahko shranimo za okrasitev končnega gaspača). Šalotko in česen grobo sesekljamo. Kruh natrgamo na večje kose. Koščke kruha postavimo v električni mešalnik ali mežnar in čezenj stisnemo sok narezanega paradižnika in nanj položimo preostale iztisnjene koščke. Pustimo stati približno 20 minut da se kruh zmehča. V mešalnik dodamo ostale sestavine in dodobra zmeljemo. Začinimo s soljo in poprom, dodamo olivno olje, šeri ali kis in še enkrat zmešamo. Gaspačo za nekaj časa postavimo v hladilnik (vsaj 60 minut) in postrežemo v kozarcih ali krožniku, ki ga po želji potresemo s preostalimi koščki, ki smo si jih predhodno shranili. Pa dober tek!