Recept: Dišeči božični piškoti

Veseli december je že v polnem teku in naše gospodinjstvo enostavno ne more brez božičnega posladka. Domačih piškotov se razveseli vsak. Še posebej če so to tisti, na katere čakamo že od lanskega decembra.
Ponujamo tri preproste recepte za dišeče božične piškote, ki ne smejo manjkati na nobeni praznični mizi.
Orehovi rogljički
Sestavine:
- 250g masla
- 350g moke
- 100g sladkorja
- 100g zmletih orehov
- 1 jajce
Priprava:
Sestavine zmešamo, da dobimo testo. Ko je dobro pregneteno ga oblikujemo v obliko tankega valja in enakomerno razrežemo. Kose upognemo v obliko rogljička. Postavimo jih na pekač in pečemo 20 minut pri temperaturi 200 stopinj. Spečene rogljičke lahko povaljamo v sladkorju v prahu in ohlajene postrežemo.
Foto: pixabay
Ingverjevi piškoti
Sestavine:
- 115g masla
- 50g sladkorja v prahu
- 115g trsnega sladkorja
- 200g moke
- čajna žlička ingverja v prahu
- 0,5 čajne žličke sode bikarbone
Priprava:
V prvo posodo stresemo moko, sodo in ignver. V drugi posodi zmešamo maslo in sladkor, da dobimo penasto zmes. Dodamo beljake in ponovno dobro premešamo. Med mešanjem penasti masi postopoma dodajamo sestavine iz prve posode in z mešanjem nadaljujemo, dokler ne dobimo gladkega testa, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo enakomerno razvaljamo in s pomočjo modelov oblikujemo piškote, ki jih postavimo na obložen pekač. Pečemo 10 minut, na temperaturi 180 stopinj. Ohlajene kekse obogatimo s sladkorjem v prahu.
Foto: pixabay
Medenjaki
Sestavine:
- 250g ostre moke
- 250g mehke moke
- 1 čajno žličko sode bikarbone
- 80g masla ali margarine
- 200g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 190g medu
- 2 žlici kisle smetane
- malo cimeta in mletih klinčkov
- sesekljana limonina lupina
Priprava:
V posodi zmešamo sodo bikarbono in moko, ter na sredini naredimo luknjo, v katero damo ostale sestavine. Zmešamo z mešalnikom in oblikujemo v poljubno obliko. Za lažje oblikovanje, lahko roke navlažimo z vodo, da preprečimo sprijemanje testa. Med pripravo segrejemo pečico na 140 stopinj, kjer medenjake pečemo približno 20 minut. Uporabimo ventilator.
Ko so medenjaki ohlajeni jih lahko premažemo z mešanico limoninega soka in sladkorja v prahu ter jih za 10 minut postavimo v pečico segreto na 100 stopinj.
Foto: pixabay
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine