Recept: Dišeči božični piškoti

CITYLIFE 20.12.2020
Foto: Unsplash

Ponujamo tri preproste recepte za dišeče božične piškote, ki ne smejo manjkati na nobeni praznični mizi.

Orehovi rogljički

Sestavine:

  • 250g masla
  • 350g moke
  • 100g sladkorja
  • 100g zmletih orehov
  • 1 jajce

Priprava:
Sestavine zmešamo, da dobimo testo. Ko je dobro pregneteno ga oblikujemo v obliko tankega valja in enakomerno razrežemo. Kose upognemo v obliko rogljička. Postavimo jih na pekač in pečemo 20 minut pri temperaturi 200 stopinj. Spečene rogljičke lahko povaljamo v sladkorju v prahu in ohlajene postrežemo.

Foto: pixabay

Ingverjevi piškoti

Sestavine:

  • 115g masla
  • 50g sladkorja v prahu
  • 115g trsnega sladkorja
  • 200g moke
  • čajna žlička ingverja v prahu
  • 0,5 čajne žličke sode bikarbone

Priprava:
V prvo posodo stresemo moko, sodo in ignver. V drugi posodi zmešamo maslo in sladkor, da dobimo penasto zmes. Dodamo beljake in ponovno dobro premešamo. Med mešanjem penasti masi postopoma dodajamo sestavine iz prve posode in z mešanjem nadaljujemo, dokler ne dobimo gladkega testa, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo enakomerno razvaljamo in s pomočjo modelov oblikujemo piškote, ki jih postavimo na obložen pekač. Pečemo 10 minut, na temperaturi 180 stopinj. Ohlajene kekse obogatimo s sladkorjem v prahu.   

Foto: pixabay

Medenjaki

Sestavine:

  • 250g ostre moke
  • 250g mehke moke
  • 1 čajno žličko sode bikarbone
  • 80g masla ali margarine
  • 200g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 190g medu
  • 2 žlici kisle smetane
  • malo cimeta in mletih klinčkov
  • sesekljana limonina lupina

Priprava:
V posodi zmešamo sodo bikarbono in moko, ter na sredini naredimo luknjo, v katero damo ostale sestavine. Zmešamo z mešalnikom in oblikujemo v poljubno obliko. Za lažje oblikovanje, lahko roke navlažimo z vodo, da preprečimo sprijemanje testa. Med pripravo segrejemo pečico na 140 stopinj, kjer medenjake pečemo približno 20 minut. Uporabimo ventilator.

Ko so medenjaki ohlajeni jih lahko premažemo z mešanico limoninega soka in sladkorja v prahu ter jih za 10 minut postavimo v pečico segreto na 100 stopinj.

Foto: pixabay

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča