Recept: božanski čokoladni šarkelj

Eva Natlačen
čokoladni šarkelj

Prazniki so vse bližje in mi se že veselimo sladice, ki jo bomo postregli na božični večerji. Čokoladni šarkelj je preprost za pripravo, a tako okusen, da navduši vsakogar.

Za pripravo potrebujete približno uro časa, model za šarkelj in spodnje sestavine.

Recept: božanski čokoladni šarkelj

Biskvit:

  • pol kilograma moke
  • strok vanilije
  • ščepec soli
  • 75 gramov pravega kakava
  • pol vrečke pecilnega praška
  • žlica sode bikarbone
  • 150g javorjevega sirupa
  • 1 deciliter stopljenega kokosovega masla
  • 1 deciliter turške kave
  • žlička kisa

Preliv:

  • 200 gramov dobre čokolade
  • 25 gramov kokosovega masla
  • eno žlico pravega kakava
  • žlica ruma
  • pest in pol mandljev

V eni skledi zmešamo vse suhe sestavine za biskvit, v drugi pa vse tekoče. Zmešamo skupaj ter premešamo v gladko zmes. Segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Model premažemo s kokosovo mastjo ali maslom ter posujemo s kakavom. Vanj počasi vlijemo tekočo maso, položimo v pečico in pečemo približno 35 minut. Medtem na parni kopeli stopimo čokolado in kokosovo maščobo ter dodamo rum. Ko je šarkelj pečen, ga prevrnemo iz modela ter prelijemo s čokoladnim prelivom in potresemo s popraženimi mandlji.

Postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda.

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča