Recept: božanski čokoladni šarkelj

Eva Natlačen 20.12.2017
čokoladni šarkelj

Prazniki so vse bližje in mi se že veselimo sladice, ki jo bomo postregli na božični večerji. Čokoladni šarkelj je preprost za pripravo, a tako okusen, da navduši vsakogar.

Za pripravo potrebujete približno uro časa, model za šarkelj in spodnje sestavine.

Recept: božanski čokoladni šarkelj

Biskvit:

  • pol kilograma moke
  • strok vanilije
  • ščepec soli
  • 75 gramov pravega kakava
  • pol vrečke pecilnega praška
  • žlica sode bikarbone
  • 150g javorjevega sirupa
  • 1 deciliter stopljenega kokosovega masla
  • 1 deciliter turške kave
  • žlička kisa

Preliv:

  • 200 gramov dobre čokolade
  • 25 gramov kokosovega masla
  • eno žlico pravega kakava
  • žlica ruma
  • pest in pol mandljev

V eni skledi zmešamo vse suhe sestavine za biskvit, v drugi pa vse tekoče. Zmešamo skupaj ter premešamo v gladko zmes. Segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Model premažemo s kokosovo mastjo ali maslom ter posujemo s kakavom. Vanj počasi vlijemo tekočo maso, položimo v pečico in pečemo približno 35 minut. Medtem na parni kopeli stopimo čokolado in kokosovo maščobo ter dodamo rum. Ko je šarkelj pečen, ga prevrnemo iz modela ter prelijemo s čokoladnim prelivom in potresemo s popraženimi mandlji.

Postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda.

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča